De laatste reviews:

Bumblebeez speelt… First Rat

Speluitleg
Review
Speluitleg

In de rattenwereld gaat al heel lang het verhaal dat de maan van kaas gemaakt zou zijn. De ratten hebben nu besloten dit te gaan onderzoeken en een racket te bouwen om naar de maan te vliegen.

First Rat is een spel voor 1 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er 30 tot 75 minuten zoet mee. First Rat is uitgegeven door Pegasus Spiele.

Voor je begint, kies je met welke kant van het bord je gaat spelen. Je kiest uit de standaard zijde, waarop het hele spoor staat voorgedrukt. Heb je het spel al vaker gespeeld? Dan kun je er ook voor kiezen de achterzijde te gebruiken. Hierop staat het spoor zonder voorgedrukte velden. Je kunt deze met losse tegels invullen om het spel nog leuker te maken.

Leg alle bouwmaterialen in een algemene voorraad naast het bord. Iedere speler krijgt 4 ratten, 10 scoremarkers, de Rat Burrow marker, de Light String marker en een speeloverzicht in zijn of haar kleur.

Zet 2 van je ratten op het startveld en de andere 2 in de kraamkamer. De Light String marker plaats je aan het begin van het lichtjesspoor. Op het bord komen bierdoppen, energy drankjes en rugzakken te liggen, afhankelijk van het aantal spelers. Rechts onder komen een aantal comics te liggen. De startspeler krijgt 1 kaas. De 2e en 3e speler krijgen 2 kaas en de 4e en 5e speler krijgen 3 kaas. Afhankelijk van het aantal spelers, dek je op het bord op de verschillende sporen vakjes af met blokjes van een kleur die niet meedoet.

Het doel van het spel is het bouwen van een raket en zoveel mogelijk van je ratten aan het einde van het spoor te krijgen, zodat ze ratonauten worden en naar de maan kunnen vliegen.

De startspeler begint nu het spel. Allereerst mag je ratten verplaatsen op het spoor. Je mag 1 rat 1 tot 5 velden verplaatsen of meerdere ratten 1 tot 3 velden. Verplaats je er meer, dan moeten deze ratten allemaal op eenzelfde kleur veld eindigen. Ze mogen niet op hetzelfde veld eindigen. Stop je op een veld waarop al een rat van een andere speler staat, dan betaal je deze speler 1 kaas. Heb je geen kaas om te betalen, dan pak je een bedorven stuk kaas en ontvang je 3 kaas waarmee je kunt betalen. Het bedorven stuk kaas levert je 2 minpunten op aan het eind van het spel. De velden waarop je ratten geplaatst hebt bij het verplaatsen, leveren beloningen op. De gele velden geven je kaas, de groene en oranje velden geven je verschillende bouwmaterialen voor je raket, de blauwe velden geven je stappen op het licht spoor en de witte velden geven je stappen op de Rat Burrow. Dit is het spoor onder aan het bord. Krijg je stappen op dit bord, dan mag je deze vooruit gaan. Je loopt steeds rond op dit spoor. Je kunt hier beloningen ontvangen, zoals de comic tiles die je extra voordelen geven, extra ratten of punten.

Is het je gelukt om een rat helemaal aan het einde van het spoor te krijgen, dan is jouw rat nu een ratonaut. Plaats hem op het scorespoor voor de punten aan het einde van het spel.

Een aantal velden op het spoor geeft je de mogelijkheid om te gaan winkelen. In de verschillende winkels kun je dingen kopen die je helpen om je op allerlei manieren te helpen. Je kunt ervoor kiezen om je aankoop netjes te betalen, maar je kunt het ook stelen. Je mag dan het voorwerp gratis pakken, maar je rat gaat weer helemaal naar het begin van het spoor.

Het lichtjesspoor helpt je aan extra inkomsten. Staat je rat gelijk of achter het lichtje, dan ontvang je dubbele bouwmaterialen voor deze rat.

Heb je nu genoeg bouwmaterialen verzameld om een deel van je raket te bouwen, dan betaal je de gevraagde materialen en plaats je 1 van je scoreblokjes op het bijbehorende scorespoor. Als laatste actie in je beurt kun je kaas doneren. Voor 10 kaas mag je een scoreblokje op het bijbehorende scorespoor zetten.

Zo speelt iedere speler steeds zijn of haar beurt, tot een speler 4 ratten heeft gepromoveerd tot ratonaut. De ronde speel je nog af. Het spel eindigt ook als een speler zijn of haar 8e scoreblokje op een spoor zet. Maak nu de ronde af en speel nog 1 extra ronde.

Je kunt nu de punten gaan tellen. Je krijgt punten voor:

  • De 8 verschillende scoresporen
  • De punten van je bierdopjes
  • Voor sommige dingen tijdens het spel krijg je 3-punt awards. Tel deze bij elkaar op en haal daar de minpunten van bedorven kazen af.
  • 1 punt voor elke 4 bouwmaterialen die je nog over hebt.

De speler die nu de meeste punten heeft, wint First Rat!

Review

Smaken verschillen en sommigen onder jullie zullen denken: waar slaat dit op? Maar toen ik over dit spel hoorde, alleen het thema al, moest ik dit spel echt hebben. Of het goed was of niet? Dat wist ik niet, maar ratten die gaan onderzoeken of de maan van kaas is, vond ik gelijk super. Gelukkig bleek het spel ook erg leuk te spelen. Het spel is niet moeilijk om te leren. Leg het kort uit aan nieuwe spelers en speel gewoon een paar rondes. Dan heeft iedereen het door. Maar het blijft een uitdaging om zoveel mogelijk punten te scoren op de verschillende sporen en natuurlijk je medespelers zo weinig mogelijk voordeel te geven door ze kaas te moeten betalen. Vooral als je met 4 of 5 spelers speelt, is dat een echte uitdaging. Op dit moment geeft Pegasus Spiele dit spel uit in het Engels en Duits, maar er zal snel genoeg een Nederlandse uitgever komen die dit spel vertaald en hier uit zal gaan geven. Het spel zelf is taalonafhankelijk, dus het gaat alleen om de spelregels.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Gerelateerde berichten

× Hoe kan ik je helpen?