Reviews

Bumblebeez speelt… Meadow

In Meadow ga je een wandeling maken in de prachtige natuur. Ontdek dieren, landschappen en planten in dit prachtige spel. Meadow is een spel voor 1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er 60 tot 90 minuten zoet mee. Meadow is een spel van Rebel Studio.

Het spel

Voor je begint met Meadow, bereid je het spel voor.  Leg het centrale speelbord in het midden van de tafel. Leg de routetegels binnen het bereik van alle spelers. Leg de kaartenhouders met W, S en E in de open vakken op het centrale speelbord. De kaartenhouder met N zet je er boven. Leg nu kaarten op het bord vanuit de kaartenhouders zoals de pijlen aangeven. Leg het kampvuurbord klaar met het juiste aantal spelers daarop aangegeven. Op het kampvuurbord komen de opdrachtfiches te liggen. Iedere speler krijgt in zijn of haar kleur de wandelfiches, bonusfiches, een routetegel en een dubbelzijdige bodemkaart. Plaats de rondeteller op de eerste steen van het rondespoor. De speler die als laatste door een wesp is gestoken krijgt het startspelerfiche. Iedere speler start met 5 kaarten op hand. Deze krijg je door om de beurt een rij op het centrale bord te kiezen. Deze 4 kaarten mag je pakken. Pak daarbij ook nog een kaart uit de kaarthouder met N. Kies nu met welke zijde van de bodemkaart je wil beginnen en leg deze voor je neer.

Speel je met 2 of 3 spelers, dan speel je 6 rondes. Speel je met 4 spelers, dan speel je er 8. In je beurt mag je één van je wandelfiches spelen. Je kunt hierbij kiezen om het puntige deel te gebruiken op het centrale bord of het rechte deel op het kampvuurbord. Kies je ervoor om aan het centrale bord te spelen? Schuif dan één van je wandelfiches in een inkeping aan het bord te schuiven. Je mag nu de kaart pakken op het bord die overeenkomt met de plaats op het bord die het wandelfiche aangeeft. Daarnaast mag je in je beurt de kaart die je hebt gepakt of een kaart uit je hand spelen. Op alle kaarten staat links boven een afbeelding van een symbool. Deze symbolen heb je nodig om te zien of je een andere kaart kunt spelen. Onder dit symbool staan kleinere symbolen afgebeeld. Dit zijn de symbolen die je nodig hebt om deze kaart te mogen plaatsen. Je voldoet aan de voorwaarden als de symbolen die kleiner afgebeeld staan op de te spelen kaart, zichtbaar in je weide liggen. De kaart die je wil spelen, leg je bovenop de kaart die gevraagd wordt in de voorwaarden. Leg de kaart er zo op dat je de punten in de linker onder hoek kunt blijven zien. Om een nieuwe rij te beginnen, heb je een bodemkaart hebben. Deze kaarten vind je ook op het centrale speelbord en kun je op dezelfde manier pakken als de andere kaarten. Je mag maximaal 10 bodemkaarten in je weide hebben liggen. Op deze manier bouw je je weide op. Naast kaarten in je weide, kun je ook op deze manier kaarten in je Omgeving bouwen. Ook deze kaarten kun je vinden op het centrale bord en op dezelfde manier bouwen als in de weide.

Je kunt er in je beurt ook voor kiezen om de rechte zijde van je wandelfiche te gebruiken. Om dit te doen, leg je je wandelfiche in een inkeping aan het kampvuurbord en voer je de actie op het wandelfiche uit. Dit kan zijn: Neem een kaart naar keuze van het centrale bord, neem 2 routetegels, bekijk de bovenste 3 kaarten van één van de trekstapels. Kies er 1 uit en neem die op hand. De andere 2 kaarten leg je onderop de trekstapel. Of kies voor speel 1 of 2 kaarten in je weide of omgeving. Bij de eerste 3 opties mag je deze beurt geen kaart spelen. Je laatste wandelfiche heeft een vraagteken. Leg je deze bij het kampvuurbord, dan mag je 1 van de eerder genoemde acties kiezen. Op het kampvuurbord liggen ook nog de opdrachtfiches. Heb je een wandelfiche aan het kampvuurbord gelegd en voldoe je aan de opdrachtfiches? Dan mag je hier een bonusfiche leggen. Als laatste optie in je beurt, kun je je wandelfiche ook op een bankje neerleggen op het kampvuurbord. Je mag hiermee een kaart uit je hand in je weide of omgeving spelen.

De ronde eindigt als iedereen al zijn of haar wandelfiches heeft gespeeld. Iedereen neemt nu zijn of haar wandelfiches terug. De rondeteller gaat naar de volgende steen en de startspelerfiche gaat naar de volgende speler. Halverwege het spel, als de rondeteller over de zandloper springt, worden alle kaarten op het centrale bord onderop de desbetreffende trekstapels gelegd. De kaartenhouder met S haal je weg en vervang je door N. Vul nu het bord opnieuw met kaarten en begin aan de volgende ronde.

Het spel is afgelopen als je met 2 of 3 spelers 6 ronden hebt gespeeld en met 4 spelers 8. Tel nu de punten op de kaarten in je weide en omgeving. Tel hier de punten van je geplaatste bonusfiches bij op. De speler die nu de meeste punten heeft, wint Meadow.

Onze waardering

Wat is Meadow een heerlijk spel! Het wordt vaak vergeleken met Everdell. Qua spelsysteem speelt het echter heel anders. De artwork komt wel wat overeen, dus daar snap ik de vergelijking. Het is ook ongeveer even moeilijk of makkelijk. (Net hoe je het ziet). Persoonlijk vind ik Meadow leuker. Al blijft Everdell natuurlijk ook een geweldig leuk spel.

Het spel is erg mooi gemaakt. De artwork en de kwaliteit van het spelmateriaal zijn erg mooi. De spelregels zijn niet moeilijk te leren. Achterop de spelregels staat een handige samenvatting die je in het eerste spel er bij kunt houden. Om een zo hoog mogelijke score te halen, moet je je hersenen wel lekker laten kraken. Je zit steeds vooruit te denken: welke kaarten moet ik pakken en spelen om een bepaalde kaart met meer punten te kunnen spelen. Of welke acties moet ik daarvoor gebruiken.

Wat ons betreft is Meadow echt een topper!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Gerelateerde berichten