De laatste reviews:

Bumblebeez speelt… Café

Zet jij de beste koffieproductielijn op binnen 8 ronden? Café is een spel voor 1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer een half uur zoet mee. Café is uitgegeven door HOT Games.

Het spel

In Café ga je bedrijven leiden die koffie produceren, verwerken en leveren aan de beste koffiebars in Portugal. Er zijn 4 soorten koffie die je kunt produceren. Deze worden weergegeven in blokjes in verschillende kleuren. Het proces van koffie produceren bestaat uit 4 stappen: A. Produceren, B. Drogen, C. Roosteren en D. Leveren. Voor je begint, krijgt iedere speler een startkaart, een bedrijfskaart, een wit blokje om je actiepunten bij te houden en een blokje van elke kleur.

Kies een startspeler. Deze speler is de Meester deze ronde. De Meester trekt 3 kaarten van de stapel en legt deze open neer. Met de klok mee mag iedere speler nu een kaart kiezen. Staat er een koffiekopje op, dan betaal je 1 blokje uit de voorraad. Als er geen koffiekopje op staat, dan mag je de kaart gratis pakken. Heb je 2 schepen in je gebied leggen, dan is een kaart met een koffiekopje gratis. Voor de volgende speler kiest, draait de Meester een nieuwe kaart om.

Nu mogen de spelers hun kaart in hun gebied plaatsen. Iedere kaart heeft 6 gebieden. Een nieuwe kaart moet 2, 3 of 4 gebieden van vorige kaarten bedekken. Dek je hierdoor ook blokjes af, dan leg je deze terug in de voorraad.

Na het plaatsen mogen de spelers acties uitvoeren. Tel in je gebied het aantal koffiekopjes. Je krijgt evenveel acties als koffiekopjes in je gebied. De acties die je kunt uitvoeren zijn:

  1. Produceren: Je kunt een koffieboon produceren door een blokje uit de voorraad te pakken in dezelfde kleur als de koffieboon in je gebied. Dit mag alleen als het veld leeg is. Heb je een cluster van meerdere koffiebonen die elkaar horizontaal en/of verticaal raken, dan mag je voor 1 actiepunt het hele kluster vullen met blokjes.
  2. Drogen: Je neemt blokjes van dezelfde kleur van 1 of meer velden en legt deze op een leeg droogveld. Heb je een cluster van droogvelden? Dan mag je voor 1 actiepunt deze droogvelden vullen.
  3. Roosteren: Bij het roosteren mag je alle blokjes van 1 kleur van 1 of meer droogvelden naar een roosterveld verplaatsen. Heb je een cluster van roostervelden, dan mag je deze voor 1 actiepunt allemaal vullen.
  4. Leveren: Je mag nu alle blokjes van alle roostervelden leveren aan koffiebars in je gebied en/of aan je pakhuis.

Het spel eindigt na 8 ronden. Je hoeft dit niet bij te houden. Aan het einde van het spel zijn alle kaarten op. Alle spelers tellen nu de punten van de volledig bevoorrade koffiebars bij elkaar op. Daarbij tel je de punten die je krijgt voor je pakhuis. Voor de kleur blokjes waar je er het minste van hebt, krijg je 2 punten per blokje. Voor de kleur blokjes met het één na laagste aantal blokjes krijg je 1 punt per blokje. De speler met de meeste punten wint Café.

Onze waardering

Café is een heerlijk, uitdagend puzzelspel. Speel het de eerste keer vooral om het spel door te krijgen en let nog niet te veel op hoeveel punten je uiteindelijk scoort. Je krijgt na een paar rondjes vanzelf door hoe het precies werkt en hoe je het beste je productie op kunt zetten. Je zult zien dat je dan in het volgende potje al veel beter door hebt hoe je zoveel mogelijk punten kunt scoren.

Het thema over koffie is leuk en goed doorgevoerd in het hele spel. De herspeelbaarheid is hoog. Ieder potje is toch anders, omdat je steeds keuze hebt uit andere kaarten. Voor de doorgewinterde spelers, staat er in de spelregels ook nog een gevorderde variant. Ook solo is dit een heel leuk en uitdagend spel om te spelen.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Gerelateerde berichten

× Hoe kan ik je helpen?