Reviews

Bumblebeez speelt… Bloqs

Bloqs is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer een half uur mee zoet. Bloqs is uitgegeven door Pumpkin Games.

Het doel van Bloqs is om met de gekleurde kubusdelen een kubus te bouwen van 3 x 3 x 3 blokjes.

Het speelbord komt midden op de tafel. Op het midden van het speelbord zie je de verschillende vormen afgebeeld. Hier stapel je de kubusdelen op elkaar. Op de hoeken van het speelbord zie je het bouwgedeelte voor iedere speler. Leg alle schijven gesloten op het spoor op het bord. Iedere speler krijgt in pion in zijn of haar kleur, die start bij het bouwgedeelte van de speler.

De speler die aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen. Hij of zij verzet zijn/haar pion het aantal gegooide ogen naar rechts of links. Je mag de schijf die daar ligt nu opendraaien en de actie uitvoeren. De schijf blijft de rest van het spel open liggen. Op de schijf kan een kubusdeel staan. Je mag nu dit kubusdeel pakken en op je bouwgedeelte leggen. Het kan ook zijn dat er op de schijf een afbeelding staat die zegt dat je een kubusdeel mag stelen bij een andere speler of dat je een kubusdeel naar keuze uit de voorraad naar keuze mag pakken. Kom je op dezelfde schijf uit als een andere speler? Dan moet je een kubusdeel met deze speler ruilen. Degene die gegooid heeft, bepaald welke delen er geruild worden. Het moet wel een deel zijn wat zo ligt dat het te pakken is zonder andere delen te verplaatsen.

Er zijn een aantal bouwregels:

  • Je mag niet bouwen buiten de 3×3 die aangegeven is op het speelbord.
  • Je mag wel hoger dan 3 bouwen.
  • Je mag de blokjes in je kubus niet veranderen als je ze eenmaal gelegd hebt.
  • Er mag geen lege ruimte onder een kubusdeel zitten.
  • Je mag al wel aan een volgende laag bouwen als een laag nog niet af is.

Er zijn 3 mogelijkheden waarop het spel kan eindigen:

  • Een speler maakt een perfecte kubus van 3 x 3 x 3 zonder uitsteeksels. Deze speler wint meteen het spel.
  • Er liggen geen kubusdelen meer op het bord.
  • De laatste schijf op het speelbord wordt opengedraaid.

Als het eerste het geval is, is het meteen duidelijk wie er wint. Zijn de kubusdelen op, of de laatste schijf is omgedraaid, dan wordt er gekeken naar wie de meeste complete lagen heeft. Deze speler wint het spel.

Hou je van puzzelen en je tegenspelers dwarszitten? Dan is Bloqs echt iets voor jou. Het spel is makkelijk uit te leggen en te begrijpen. Je bent dus snel aan het spelen met nieuwe spelers. Er blijft zeker wel uitdaging genoeg in het spel zitten als je het spel vaker speelt. De schijven liggen altijd anders, dus een vaste strategie uitdenken is onmogelijk. Naast dit basisspel zit er ook nog een set kaarten in de doos, waarmee je het spel nog iets uitdagender kunt maken. Als je de kaarten gebruikt, mag je ofwel dobbelen of een kaart uit je hand spelen om het aantal stappen te bepalen. Naast kaarten met een dobbelsteen die het aantal stappen bepalen, zijn er ook kaarten met andere acties, zoals “teleportatie” (wissel je pion met die van een andere speler), “verdediging” (het spelen van deze kaart voorkomt een actie van een andere speler) en “kies een ander kubusdeel” (kies een kubusdeel naar keuze ipv het afgebeelde kubusdeel op de schijf).

Eén van de leukste onderdelen aan het spel, vonden wij toch wel het pesten van elkaar door het ruilen of stelen van kubusdelen bij elkaar.

Bloqs is zeker een aanrader voor de puzzelaars en dwarszitters onder ons!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Related posts