Reviews

Bumblebeez speelt… Glasgow

Glasgow is een spel voor 2 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 30 minuten zoet mee. Glasgow wordt uitgegeven door 999 Games.

Glasgow is de grootste stad van Glasgow en één van de grootste steden van het Verenigd Koninkrijk. Glasgow is de afgelopen twee eeuwen helemaal geherstructureerd en één van de weinige steden in Europa met een plattegrond met een schaakbordpatroon. De spelers zijn kooplieden die onroerend goed kopen en contracten afsluiten in de haven om een bijdrage te leveren aan Glasgow.

Iedere speler krijgt een spelerstableau. Hierop houd je je voorraden bij. Daarnaast krijgt iedere speler 1 baksteen en 1 staal als beginvoorraad.

Er zijn 4 architecttegels en 14 contracttegels in het spel. Van deze tegels maak je een cirkel op tafel, waarbij er in het midden genoeg ruimte overblijft om een vierkant van 4 bij 5 gebouwtegels te leggen. De cirkel wordt de rivier genoemd. Plaats eerst een architecttegel als starttegel. Dan 4 contracttegels. Daarna weer een architecttegel. Nog 2 maal leg je 4 contracttegels en een architecttegel neer. Je hebt nu nog 2 contracttegels over. Deze gaan terug in de doos. Bij iedere architecttegel leg je 2 gebouwtegels. Allebei de spelers zetten hun speelstuk op de starttegel. De achterste speler is als eerste aan de beurt.

Tijdens je beurt mag je 2 dingen doen. Allereerst loop je langs de rivier. Je mag zo ver lopen als je wil. Dan mag (optioneel) je de actie uitvoeren op de contracttegel waarop je gestopt bent of een aankoop doen bij de architecttegel. Sta je op een contracttegel? Dan mag je deze actie uitvoeren. Er zijn tegels waarop je baksteen, staal of goud kunt krijgen, maar ook waar je andere acties kunt vinden zoals een dubbele actie uitvoeren, goederen ruilen of bij een architect de gebouwtegels afleggen en nieuwe plaatsen. Stop je op een architecttegel, dan mag je een gebouwtegel kopen. Deze tegel plaats je in het midden van de tafel aansluitend aan de tegels die daar al liggen. Je legt de tegel met de pijl naar je toe, zodat zichtbaar is van wie deze tegel is. Veel tegels, zoals winkels, parken en woningen leveren aan het eind van het spel punten op. Fabriekstegels werken anders. Als je een fabriekstegel plaatst, gaan de andere fabrieken in de rij/kolom produceren, onafhankelijk van wie deze tegels zijn. De geplaatste fabriek doet nog niets. Na een beurt is niet automatisch de andere speler aan de beurt. De speler die achteraan staat op de rivier is aan de beurt. Je kunt dus soms meerdere beurten achter elkaar spelen.

Het spel is afgelopen als er 20 tegels zijn gebouwd in een raster van 5 bij 4 tegels. Tel nu alle punten op jouw tegels op en eventueel de gescoorde punten op gebouwen. De speler met de meeste punten wint Glasgow.

Glasgow is spel wat lekker vlot speelt. De betekenissen van de tekentjes op alle tegels zijn duidelijk, dus heb je ze snel door. Het systeem dat niet automatisch de beurten om en om gaan, maar de achterste speler aan de beurt is, kennen we inmiddels van onder andere Patchwork en Nova Luna. Het balanceert het spel en zorgt ervoor dat niet één van de twee spelers ver voor op gaat lopen. Sowieso is het niet in één oogopslag te zien welke speler er voor staat, omdat je de score van de gebouwentegels pas aan het einde van het spel kunt bepalen. Nog een leuk aspect aan het spel is, dat het iedere keer anders speelt, omdat de tegels architecttegels en de contracttegels steeds anders liggen en bij de contracttegels iedere keer 2 andere tegels niet mee doen. Ben je op zoek naar een vlot spel voor 2 spelers wat je steeds weer opnieuw wil spelen? Dan is Glasgow echt iets voor jou!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Related posts