Reviews

Bumblebeez speelt… Amul

Amul is een spel voor 3 tot 8 spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer 45 minuten zoet mee. Het spel is in het Nederlands uitgegeven door White Goblin Games.

Ooit was Amul een grote internationale handelsstad op een belangrijk knooppunt op de Grote Zijderoute. In 1220 werd Amul vernietigd door de Mongolen. Jij als speler bent een handelaar die streeft naar rijkdom en succes.

Aan het begin van het spel, leg je het speelbord in het midden van de tafel. Daarop zie je het paleis, de bazaar en de markt. Pak uit de doos de kaarten voor het aantal spelers waar je mee speelt. Dit is duidelijk aangegeven onderaan de kaarten. De paleis-  en bazaarkaarten komen open naast de bijbehorende kant langs het bord te liggen. De marktkaarten worden geschud en elke speler krijgt 5 kaarten. 1 kaart wordt open in de markt gelegd. Het spel heeft 9 rondes. Iedere ronde bestaat uit 3 fasen: Aanvulfase, Planningsfase en Onderhoudsfase.

In de aanvulfase krijgt iedere speler een marktkaart van de trekstapel. Afhankelijk van het aantal spelers, worden er kaarten in de markt gelegd.

In de planningsfase kiezen alle spelers een tegelijkertijd een marktkaart uit hun hand en leggen deze gedekt bij de kaarten in de markt. Als alle spelers dit gedaan hebben, worden de kaarten omgedraaid. Nu kiezen alle spelers om de beurt een kaart uit de markt en nemen deze op hand. Vanaf ronde 4 kiest eerst degene met de grootste militaire kracht. Als iedereen gekozen heeft, kiest iedereen een kaart uit zijn hand om in je persoonlijke speelgebied neer te leggen. Op sommige kaarten staat een tafel, op sommige kaarten een hand en op sommige kaarten staat beide. Speel je een kaart met een tafel (of met een tafel en een hand), dan blijft deze in je speelgebied. Speel je een kaart met een hand, dan gaat deze uit het spel.

In de onderhoudsfase kijken alle spelers of er directe effecten op de gespeelde kaarten staan. Als dat zo is, dan worden deze effecten afgehandeld. Dan wordt de markt leeggemaakt en wordt de volgende speler de startspeler. Nu begin je weer met de aanvulfase voor de volgende ronde.

Na 9 rondes eindigt het spel. Heb je nu nog kaarten op hand waar geen handje op staat? Dan gaan deze uit het spel. De kaarten met een handje leg je bij je kaarten in je speelgebied. Nu wordt voor iedere speler de score bepaalt. Tel daarvoor alle punten van de markt- en paleiskaarten per kleur bij elkaar op. Als het je gelukt is de opdracht op je bazaarkaart(en) te volbrengen, schrijf je daar de punten ook van op. Daarna worden nog de meerderheden bepaald voor het aantal Arabier- en Mongoolsymbolen van iedere speler. De nummers 1 tm 3 krijgen hier nog extra punten voor. De speler die nu de meeste punten heeft, wint Amul.

Eén van de leuke dingen aan Amul is, dat je vaak allemaal tegelijk speelt. Weinig wachttijd dus. Alleen tijdens het kiezen van een kaart uit de markt en eventueel bij het spelen van directe effecten speel je in spelersvolgorde. Op deze volgorde heb je zelf ook nog invloed door je militaire kracht hoger te houden als je tegenstanders. Amul is makkelijk uit te leggen aan nieuwe spelers. Een goede tactiek kiezen om de meeste punten bij elkaar te spelen, is een grotere uitdaging. Dat duurt een paar potjes voor je dat goed onder de knie hebt. Wat een erg leuke dimensie aan het spel geeft, is de kaarten die alleen punten op tafel geven en de kaarten die alleen punten geven in je hand. De uitdaging is natuurlijk om na ronde 9 alleen kaarten in je hand te hebben die daar ook punten opleveren. Amul zal zeker bevallen bij spelers die houden van spellen zoals 7 Wonders en Hadara.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Related posts