Reviews

Bumblebeez speelt… De zoektocht naar El Dorado

De zoektocht naar El Dorado is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. Met het basisspel ben je ongeveer 45 minuten zoet. Het spel is in Nederland uitgegeven door 999 Games.

El Dorado is een race spel. Om te winnen moet je als eerste in El Dorado aankomen. Je wint dan alle verborgen schatten van El Dorado.

Je begint met het opbouwen van het spel. Het spel bestaat uit een starttereintegel en 6 dubbelzijdige terreintegels. Voor het eerste spel staat in de spelregels beschreven welke tegels je het beste kunt gebruiken om te beginnen. Later in de spelregels worden een aantal andere routes beschreven, maar je kunt natuurlijk ook je eigen route bedenken. In het voorbeeld worden 4 terreintegels gebruikt, maar je kunt dit dus uitbreiden tot 6 en dan zelfs nog wat langer maken met 2 extra terreinstroken. Tussen de terreintegels komen blokkades te liggen.

Iedere speler krijgt een startdeck met 8 kaarten. Tijdens het spel ga je je deck uitbreiden met andere (betere) kaarten. Op het markttableau komen 6 set met kaarten te liggen, waarmee je je deck kunt verbeteren. Daarnaast zijn er nog 12 sets die later in het spel komen. Speel je met 3 of 4 spelers, dan krijgt iedere speler 1 speelstuk. Speel je met 2 spelers, dan krijgt iedere speler 2 speelstukken. Verder krijgt iedere speler een expeditietableau waarop je je trekstapel en je aflegstapel kwijt kunt en de stappen in een speelbeurt beschreven staan.

Een speelbeurt bestaat uit 3 fasen:

  • Kaarten spelen
  • Gespeelde kaarten afleggen
  • Kaarten trekken

Tijdens het kaarten spelen kun je kaarten inzetten om je speelstuk te verplaatsen of om een nieuwe kaart te kopen. Om te verplaatsen kijk je naar de terreinsoort en het aantal symbolen op de kaart. Heb je bijvoorbeeld een groene kaart met 2 zwaarden, dan kun je je speelstuk twee stappen op de groene tegels op het spelbord zetten. Staan er op een plaats op het spelbord bijvoorbeeld 2 zwaarden afgebeeld, dan moet je ook echt een kaart met twee zwaarden afleggen om daar op te mogen komen. Het is niet genoeg om 2 kaarten met 1 zwaard te hebben. Naast lopen kun je er ook voor kiezen om een nieuwe kaart te kopen. Je kunt hiervoor goudkaarten gebruiken, maar ook de andere kaarten zijn een halve goud per stuk waard en kun je voor een aankoop inzetten.

Als je alle kaarten die je wil spelen gespeeld hebt, leg je je gespeelde kaarten af. De meeste kaarten gaan naar je aflegstapel. Sommige kaarten kun je maar 1 keer gebruiken. Deze kaarten gaan nu uit het spel.

Aan het einde van je beurt trek je nieuwe kaarten tot je er weer 4 op handen hebt. Nu is de volgende speler aan de beurt.

Als een speler El Dorado bereikt, is dit het teken dat dit de laatste ronde is. De ronde wordt uitgespeeld. Ben je dan de enige die El Dorado heeft bereikt? Dan win je het spel. Zijn er meerdere spelers die El Dorado hebben bereikt, dan wint degene die de meeste blokkades heeft verzameld. Blokkade liggen tussen de terreintegels. De eerste speler moet ervoor betalen om de blokkade op te heffen. De blokkade wordt dan verwijdert en aan de speler gegeven.

Speel je met 2 spelers? Dan zijn de regels vrijwel hetzelfde. Alleen spelen allebei de spelers met 2 speelstukken. De speler die als eerste met allebei de speelstukken El Dorado haalt, wint het spel.

 

Wat een leuk, gevarieerd spel is dit! Ik verwachte dat dit een leuk familiespel zou zijn (wat het ook zeker is), maar dat het voor de ervaren spelspeler een beetje tegen zou vallen. Niets is minder waar. Ook voor de ervaren spelspeler is dit zeker een aanrader. Door de losse tegels waarmee je het bord opbouwt, kun je het spel langer, korter, makkelijker of moeilijker maken. Er staan een aantal voorbeelden in de spelregels, maar je kunt ook prima zelf een bord samenstellen. Daarnaast heb je ook nog de grotvariant die het spel nog een stapje anders/uitgebreider maakt.

De regels zijn niet ingewikkeld, dus speel je met spelers die het spel nog niet gespeeld hebben, dan heb je het snel uitgelegd en kun je aan de gang. Maar er zit meer dan genoeg variatie in om het spel leuk te blijven houden. Het spel is erg strategisch. De geluksfactor is minimaal. Je bouwt zelf aan je deck en kunt er op momenten zelfs voor zorgen dat er kaarten uit je deck verdwijnen, zodat je meer controle hebt over welke kaarten je op handen krijgt.

Wat ons betreft verdient De zoektocht naar El Dorado een hele dikke voldoende en is het een aanrader voor allerlei soorten spelers.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Related posts

preloader