Reviews

Bumblebeez speelt… Via Magica

Review
Speluitleg
Review

Via Magica is een leuk, vrolijk bingospel voor het hele gezin. De regels zijn makkelijk en het spel speelt lekker vlot. De artwork is erg mooi en vrolijk. Het thema is echt goed uitgewerkt en blijft het hele spel doorlopen. Wat ons betreft is Via Magica een zeer leuke aanvulling op je spellenkast!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Speluitleg

In Via Magica ga je proberen je eindexamen voor Kristallisatie te halen. Het is een spel van Hurrican voor 2 tot 6 spelers vanaf 7 jaar. Je bent er ongeveer 30 minuten zoet mee. In Nederland wordt Via Magica uitgegeven door Hot Games.

Via Magica is een spel wat gebaseerd is op het bekende bingospel, maar met een heel bijzonder thema.

Alle fiches gaan in de stoffen zak. In het midden van de tafel komen de bonus beloningen te liggen. Deze geven extra punten voor de eerste speler die een bepaald doel haalt. Zo zijn er 10 verschillende doelen. Iedere speler krijgt 6 kaarten, portals genoemd. Van deze kaarten mag je er 3 uitkiezen. De andere 3 kaarten worden afgelegd. Je mag niet 2 dezelfde kaarten hebben. Deze 3 kaarten leg je open voor je neer. Verder krijgt iedere speler 7 kristallen. Dit is je voorraad. De overige portal kaarten worden neergelegd in een trekstapel. 5 kaarten worden open naast de trekstapel gelegd.

Op de portals zie je verschillende dingen. Bovenaan staan de velden met tekens die overeenkomen met de fiches in de zak. Onderaan de kaart staat hoeveel punten je scoort als je de portal kunt openen en soms nog een speciaal effect. Er zijn 4 verschillende kleuren kaarten. Iedere kleur heeft zijn eigen magische kracht:

  • Geel: gele kaarten hebben een direct, eenmalig effect. Dit mag je gelijk doen als je de kaart vol hebt.
  • Groen: groene kaarten hebben een effect dat pas aan het eind van het spel werkt. Je krijgt punten voor bepaalde kaarten die je gespaard hebt.
  • Blauw: blauwe kaarten hebben een permanent effect, bijvoorbeeld dat je ieder rood fiche dat getrokken wordt, als joker mag gebruiken.
  • Paars: paarse kaarten hebben geen speciaal effect.

De oudste speler neemt de zak met fiches en is de jager voor deze ronde.

De jager trekt een fiche uit de zak. Iedere speler mag nu een kristal uit zijn of haar voorraad op één van de overeenkomende tekens boven aan een portal leggen. De jager blijft fiches trekken tot er een joker getrokken wordt. De spelers blijven kristallen uit hun voorraad op de kaarten leggen of als je geen kristallen meer in je voorraad hebt, mag je een kristal verplaatsen die al op een kaart ligt. Heb je een volle kaart? Dan roep je geen “bingo”, maar “incantatum”. De kristallen gaan terug naar je eigen voorraad, voor het effect van de kaart uit als deze er is en bewaar de kaart apart. Je mag nu een nieuwe kaart kiezen uit de 5 openliggende kaarten naast de trekstapel.

Als de jager een joker trekt, gaan alle fiches terug in de zak en wordt de volgende speler de jager.

Het spel is afgelopen als een speler aan het einde van een ronde zeven portals heeft geopend. Nu worden de punten op de kaarten geteld en de punten voor de groene portals worden daarbij opgeteld. De speler met de meest punten wint het spel en krijgt de titel van Junior Magiër.

Gerelateerde berichten