Reviews

Bumblebeez speelt… Crystal Palace

Crystal Palace is echt een juweeltje. Het is een zeer uitgebreid spel met veel mogelijkheden, waardoor ieder potje zeer gevarieerd is. Het spelmateriaal is van prima kwaliteit en de spelregels zijn uitgebreid en duidelijk. Heb je het spel een paar keer gespeeld en heb je alle keuzes die je kunt maken eenmaal goed in je hoofd, dan is speelt het spel lekker vlot. Je zult dan ook merken dat je een strategie kiest die jou goed ligt. De geluksfactor in dit spel is zeer klein. Je bent volledig afhankelijk van jouw inzicht en de keuzes van de andere spelers, die je soms net voor zijn.

Wat ons betreft een aanrader voor de gevorderde speler, die houdt van een uitgebreide mogelijkheid aan keuzes en strategieën.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

White Goblin Games heeft een prachtig nieuw expert spel op de markt gebracht: Crystal Palace. Het is een spel voor 2 tot 5 spelers vanaf 12 jaar. Je bent er een half uur per speler mee bezig. Dus speel je met 4 spelers, dan ben je er toch al snel 2 uur mee zoet.

In Crystal Palace vertegenwoordig je jouw land op de eerste wereldtentoonstelling in 1851 in Londen. Zorg ervoor dat jouw land de meeste aandacht krijgt, met de beperkte middelen die je hebt.

Voor Crystal Palace heb je een aardig grote tafel nodig. Naast het bord met het scorespoor en de spelersborden, zijn er maar liefst 9 locatieborden. In de spelregels vind je een duidelijk overzicht om het spel op te zetten.

Aan het begin van het spel, ontvangen alle spelers de spelmaterialen in zijn/haar kleur, een schatkist, 40 pond, een tandwiel, een energiefiche en een spelersbord.

Het spel wordt gespeeld in 5 rondes. Iedere ronde bestaat uit 7 fases:

  • Bepaal de waardes van je dobbelstenen en betalen: In Crystal Palace vind je veel dobbelstenen, maar hier wordt niet mee gegooid. Je mag zelf de waarde bepalen. Iedere speler doet dit op hetzelfde moment. Als iedereen klaar is, worden ze tegelijk aan iedereen getoond. Tel nu de waardes bij elkaar op. Je betaald de totale waarde van de dobbelstenen. Heb je niet genoeg geld? Dan zul je een lening moeten nemen. De speler met de hoogste waarde is de startspeler van deze ronde.
  • Dobbelstenen plaatsen: De startspeler mag nu beginnen met het plaatsen van een dobbelsteen op één van de locatieborden. De dobbelsteen moet minimaal de waarde hebben van de afgebeelde dobbelsteen op het bord. Bij sommige dobbelstenen op het bord staan extra acties aangegeven.
  • Acties uitvoeren: Als alle dobbelstenen geplaatst zijn, worden de acties uitgevoerd. Ieder locatiebord wordt nu apart afgehandeld. De dobbelsteen met de hoogste waarde mag als eerste. Het kan zo zijn dat er meer dobbelstenen zijn geplaatst dan er afgehandeld kunnen worden. Wil je een bepaalde actie echt graag doen? Zorg dan dat je je dobbelstenen met de hoogste waarde inzet.
  • Salaris betalen en personages gebruiken: Nadat alle acties gespeeld zijn, moet je natuurlijk je personeel nog betalen. Hoe hoog dat salaris per personage is, hangt af van je positie op het locatiebord Westminster. Kun je de salarissen niet betalen? Dan moet je hiervoor een lening afsluiten. Sommige personages die bij jou in dienst zijn, hebben een speciale vaardigheid. Deze is te herkennen door de oranje banier op de kaart. Nu worden deze vaardigheden ingezet.
  • Patenten omzetten in prototypes: Eén van de acties die je tijdens het dobbelstenen plaatsen kunt kiezen, is het kopen van patenten. Heb je dit gedaan? Dan kun je deze patenten nu omzetten naar prototypes. Je moet hiervoor natuurlijk wel de kosten kunnen betalen. Per ronde mag je maximaal 2 prototypes bouwen. Je krijgt nu direct de overwinningspunten die het prototype aangeeft. Heb je een personage dat gekoppeld is aan dit prototype? Dan krijg je hiervoor extra punten.
  • Inkomen, permanente effecten en het buzz-spoor: In deze fase ontvang je de inkomsten die aangegeven staan op het inkomstenspoor. Maar je hebt speciale uitgaven. Alle pionnen gaan nu 3 stappen terug op dit spoor. Komt jouw speelsteen op 0 of daaronder? Dan kost dit je overwinningspunten en soms zelfs geld. In deze fase kijken alle spelers of ze permanente effecten (met groene baniers) hebben. Deze effecten speel je nu. Als laatste in deze fase wordt het buzz-spoor bekeken. Je krijgt nu alle bonussen die dit spoor oplevert. Dit spoor vind je op het administratiebord, waarop ook de overwinningspunten en de inkomsten worden bijgehouden.
  • De laatste fase in de ronde is het voorbereiden van de volgende ronde. De black market wordt aangevuld als nodig. Alle assistenten die je op de Black Market hebt staan, gaan één veld omlaag. Neem alle dobbelstenen terug van de locaties, alle patentkaarten worden afgelegd en nieuwe worden geplaatst, de onderzoekstegels bij het British Museum worden afgelegd en nieuwe worden geplaatst, de aandelen bij de Bank of England gaan uit het spel. De Bank wordt opnieuw gevuld. De personagekaarten bij de Reform Club worden afgelegd en nieuwe geplaatst. De rondemarkeersteen gaat een stap naar rechts. Nu ben je klaar voor de volgende ronde.

Na 5 rondes worden voor een laatste keer alle punten geteld. Tijdens het spel heb je al punten verdiend met het bouwen van prototypes en op het buzz-spoor. Aan het eind van het spel worden er nog punten toegekend voor het niveau dat je bereikt hebt op je opdrachten. Deze vind je op je spelersbord. Daarnaast heb je op je onderzoeksveld zoveel mogelijk velden afgedekt om te voorkomen dat je minpunten krijgt. Heb je nog velden open? Dan krijg je hiervoor 2 minpunten. Ook voor leningen krijg je minpunten. De stand op het buzz-spoor wordt bekeken. De eerste drie spelers krijgen hiervoor punten en ook voor de stand op de Black Market zijn nog punten te verdienen.

De speler die nu de meeste overwinningspunten heeft, wint Crystal Palace.

 

Related posts

preloader