Reviews

Bumblebeez speelt… Imperial Settlers

Sinds Imperial Settlers uitkwam, is dit altijd één van mijn favoriete spellen geweest en dat is het nog steeds. Door de beperkte hoeveelheid grondstoffen, moet je goed puzzelen hoe je deze het beste kunt inzetten. De strategie die jouw volk aangeeft en de richting die je hierbij kiest, maken het spel erg strategisch. Ga je voor zoveel mogelijk punten tijdens het spel? Of bouw je je wereldmacht op en scoor je aan het eind van het spel veel punten.

De artwork van het spel vind ik ook heel mooi. Naast mooi is het ook functioneel. Het geeft duidelijk aan waar de kaarten in jouw wereld moeten komen te liggen. Ieder volk heeft zijn eigen voordelen, waardoor het spelen met een ander volk het spel ook echt anders maakt. In het basisspel ben je wel heel erg bezig met je eigen volk en minder met de tegenstander. De uitbreiding Nieuwe vrienden brengt hier verandering in. Waardoor het spel meer op elkaar gericht wordt. Wat ik ook erg leuk vind aan Imperial Settlers, is dat de meeste punten aan het eind van het spel pas verdeeld worden. Je hebt dus weinig zicht op wie er voor staat tijdens het spel.

Imperial Settlers zal bij ons vaak op tafel blijven komen!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

In Imperial Settlers bouw je je eigen wereldmacht op. Kies uit Egyptenaren, Romeinen, Barbaren en Japanners.

Imperial Settlers is uitgegeven door White Goblin Games. Het is een spel voor 1 tot 4 personen vanaf 10 jaar. Je bent er 45 tot 90 minuten mee zoet.

In Imperial Settlers ga je zoveel mogelijk punten scoren door jou wereldmacht zo sterk mogelijk te maken. Ontdek nieuwe gebieden door kaarten te bouwen in jouw rijk. Het verzamelen van grondstoffen is daarbij van groot belang.

Iedere speler kiest één van de vier wereldmachten. Je krijgt dan het speelbord van deze wereldmacht en de bijbehorende set kaarten. Plaats je token op het scorespoor. Op het spelbord zie je verschillende categorieën. De eerste is Productie. Hier zie je aangegeven welke grondstoffen je krijgt aan het begin van iedere ronde. Links en rechts naast Productie plaats je later de productiekaarten. Daaronder vind je Voordeel. Hier vind je het voordeel dat bij deze wereldmacht hoort. In eerste instantie geeft dit aan welke grondstof je mee mag opslaan en meenemen naar de volgende ronde. Later in het spel komen hier de kaarten naast die je meer voordelen geven. Onderaan vind je Actie. Deze geeft aan welke goederen je kunt ruilen voor andere. Later in het spel komen hier kaarten naast die je meer Acties geven.

Er is een stapel algemene kaarten en iedere speler heeft een stapel kaarten die hoort bij de wereldmacht die hij/zij speelt.

Voor het spel start, pakt iedere speler twee algemene kaarten en twee kaarten van zijn/haar eigen stapel.

Het spel bestaat uit vijf ronden. Iedere ronde bestaat uit vier fasen:

  1. Uitkijkfase
  2. Productiefase
  3. Actiefase
  4. Opruimfase

In de uitkijkfase krijgt iedere speler nieuwe kaarten. Iedere speler pakt één kaart van zijn/haar eigen trekstapel. Van de algemene trekstapel worden kaarten opengedraaid. Het aantal spelers plus één. Dus bij drie spelers worden er vier kaarten open gelegd. De startspeler mag als eerste een kaart kiezen. De andere spelers met de klok mee. Daarna worden nogmaals kaarten van de algemene stapel open gedraaid. Nu mag de laatste speler als eerste een kaart kiezen en gaat het tegen de klok in.

In de productiefase krijgen alle spelers de grondstoffen die door hun volk geproduceerd worden.

In de actiefase voeren alle spelers de acties uit die ze willen doen. Om de beurt voert iedere speler een actie uit. Dit gaat door tot alle spelers gepast hebben. De acties waar je uit kunt kiezen zijn:

  • Bouw een locatie
  • Sluit een handelsverdrag
  • Plunder
  • Activeer een actie locatie
  • Betaal twee arbeiders om één grondstof te ontvangen of één kaart te trekken

In de opruimfase leggen de spelers de gebruikte en ongebruikte grondstoffen af.

Nu begint ronde twee en worden alle stappen opnieuw uitgevoerd.

Na vijf rondes is het spel afgelopen. Op de gebouwde kaarten vind je één of twee sterren. Deze worden opgeteld bij de punten die je al gescoord hebt tijdens het spel. De speler met de meeste punten wint Imperial Settlers.

Naast het basisspel zijn er op dit moment vier uitbreidingen. Atlantis en Azteken brengen beiden een nieuwe wereldmacht in het spel. Nieuwe vrienden en Driemaal is scheepsrecht brengen extra kaarten en extra mogelijkheden in het spel. Zoals het maken van sets van kaarten en het stelen van kaarten van de tegenstander.

 

Related posts

preloader