Reviews

Bumblebeez speelt… Rune Stones

Toen ik Rune Stones voor het eerst op tafel zag liggen, trok het me meteen aan. Het thema, de kleurrijke stenen en kaarten. Erg mooi gemaakt. Het spel is niet moeilijk te leren en zelfs in het eerste potje speelden we het al snel in een vlot tempo. Het systeem van deckbuilden is in dit spel toch weer anders dan in de al bekende spellen. Je bouwt je deck wel op, maar gebruikt de kaarten ook net zo snel weer en dan verdwijnen ze uit je deck en zelfs uit het spel. Wat we ook al snel ontdekten, was dat één van de runestenen wel erg sterk is ten opzichte van de rest. Dat is jammer omdat het het spel een beetje ontwricht, maar een slimme tegenspeler kan er nog wel tegen op. Het is ook niet meer mogelijk voor de tegenspeler(s) om de runenstenen weg te spelen bij anderen. Je hebt ze dus echt in bezit en gebruik tot het einde van het spel.

Maar alles bij elkaar is Rune Stones een prachtig, vlot spel wat bij ons zeker vaker op tafel zal komen.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Rune Stones is een spel van Queen Games. In Nederland wordt het spel uitgegeven via Hot Games. Het is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar. Je bent er ongeveer een uur mee zoet.

In Rune Stones speel je een druïde. Ben jij de sterkste druïde? Dan bestijg je de troon. Roep wezens op om je tehlpen met hun vaardigheden om edelstenen te verzamelen. De dwergen helpen je van de edelstenen artefacten te maken die je nodig hebt om runenstenen te maken.

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een spelerbord, een overzichtskaart, een set druïdekaarten, een scoresteen en een edelsteen van iedere kleur. De druïdekaarten schud je en je neemt er vier op hand. Deze kaarten kun je op verschillende manieren inzetten. Bovenaan de kaarten zie je gekleurde stippen. Hiermee kun je nieuwe kaarten kopen. Daaronder zie je een cijfer. Dit is van belang bij het gebruik van de kaarten voor acties. Daaronder zie je welke actie je met deze specifieke kaart kunt doen.

Als je aan de beurt bent, kun je kiezen uit drie verschillende acties:

  1. Wezens oproepen. Op het speelbord ligt het aanbod aan wezens voor dat moment. Onder de kaarten staat aangegeven hoe duur de kaart is. Je mag van alle kaarten met eenzelfde kleur de bolletjes optellen. Dit is het aantal punten wat je hebt om een wezen op te roepen. Pak de kaart die je wil kopen en leg deze samen met de kaarten die je gebruikt om te betalen op je aflegstapel. Zo bouw je je deck verder uit.
  2. Vaardigheden gebruiken. Als je kiest voor deze actie, speel je altijd twee kaarten. Van beide kaarten mag je nu de actie uitvoeren. De acties kunnen zijn: edelstenen pakken, een kaart pakken, ertsfiches pakken, dobbelen of punten scoren. Als je de acties hebt uitgevoerd, leg je de kaart met het laagste cijfer op je aflegstapel. De kaart met het hoogste cijfer gaat uit het spel.
  3. Artefacten smeden. Heb je genoeg edelstenen of ertsfiches verzameld, dan kun je een artefact smeden. Dit doe je door het aangegeven aantal edelstenen in de kleur van het artefact af te leggen of drie ertsfiches te betalen. Je mag nu het artefact pakken en op je spelersbord leggen. In één beurt mag je maximaal twee artefacten smeden. De lege plekken worden opgevuld door nieuwe artefacten. Bij sommige artefacten staat een extra actie op het speelbord afgebeeld. Deze actie mag je direct uitvoeren.

Aan het eind van je beurt, kun je ervoor kiezen om artefacten om te ruilen voor punten. Het aantal punten hangt af van het aantal artefacten dat je inruilt. Doe je dit, dan ontvang je ook direct een runensteen. Deze steen geeft je een extra vaardigheid voor de rest van het spel. Je kunt maximaal vier runenstenen hebben.

Het spel eindigt wanneer één van de spelers de 65 punten bereikt. De ronde wordt afgespeeld en daarna kijk je of je nog extra punten krijgt voor edelstenen en artefacten die je nog hebt. De speler die nu de meeste punten heeft, wint Rune Stones en mag de troon bestijgen.

Related posts

preloader