Reviews

Bumblebeez speelt… Copenhagen

Copenhagen is een leuk puzzelspel. Het is makkelijk uit te leggen en je bent zo aan het spelen. Is iedereen eenmaal bekend met het spel, speelt het vlot en wil je zo nog een ronde spelen. De kwaliteit van het spel is prima. Het is kleurrijk en mooi uitgevoerd in het thema. De spelregels zijn duidelijk en overzichtelijk. Wat ons betreft zeker een heel leuk spel voor de hele familie!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Nyhavn is de oude haven van Kopenhagen. Het is bekend om zijn kleurrijke gevels. In Copenhagen ga je de uitdaging aan om de mooiste gevel te maken.

Copenhagen is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er, afhankelijk van het aantal spelers, 20 tot 40 minuten mee bezig. Copenhagen is uitgegeven door Queen Games en wordt in Nederland gedistribueerd door Hot Games.

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een lege gevel. De haven en het scorebord worden in het midden van de tafel gelegd. De geveltegels worden gesorteerd op vorm en kleur er naast gelegd. De gevelkaarten worden bij de haven gelegd en er worden 7 kaarten omgedraaid en in de haven gelegd. Dan worden nog de vaardigheidsfiches gesorteerd en naast de haven gelegd. Iedere speler krijgt om te starten een vaardigheidsfiche “willekeurige kaarten”.

Als je aan de beurt bent, kun je kiezen uit twee acties:

Kaarten nemen of Gevel bouwen.

Kaarten nemen: Als je kiest voor deze optie, mag je 2 naast elkaar liggende kaarten uit de haven pakken. Daarna worden de kaarten aangevuld. Je mag aan het eind van je beurt niet meer dan 7 kaarten op handen hebben.

Gevel bouwen: Heb je genoeg gevelkaarten verzameld, dan kun je aan je gevel gaan bouwen. Betaal het aantal gevelkaarten in de kleur van de geveltegel die je wil bouwen. Je betaald het aantal kaarten gelijk aan het aantal velden op de geveltegel. Bouw je een geveltegel aan een andere geveltegel van dezelfde kleur? Dan betaal je 1 gevelkaart minder.

Je mag de gekochte tegel nu op je gevel leggen. De nieuwe tegel moet met minimaal 1 veld op een andere tegel of de onderkant van het bord liggen. De tegel mag niet overlappen met andere tegels of buiten het veld komen.

Heb je met het bouwen van deze tegel een schild afgedekt? Dan krijg je een extra bonus. Je kunt kiezen uit:

  • Een speciale tegel. Dit is een witte tegel met een raampje. Je bouwt deze gelijk op je gevel.
  • Een vaardigheidsfiche nemen. Kies uit de verschillende vaardigheidsfiches. Je mag van alle fiches er slechts 1 bezitten.
  • Een vaardigheidsfiche activeren. Heb je een vaardigheidsfiche gebruikt en daarom omgedraaid, dan mag je deze weer terugdraaien, zodat je deze weer kunt gebruiken.

Heb je tijdens het bouwen van een geveltegel een rij of kolom volgemaakt, dan krijg je daarvoor punten. Voor een volle rij krijg je 1 punt. Voor een volle rij met alleen vensters 2 punten. Voor een volle kolom krijg je 2 punten. Voor een volle kolom met alleen vensters 4 punten. Deze punten verwerk je op het scorespoor.

Het spel eindigt meteen als een speler 12 punten haalt of als de “einde spel” kaart wordt omgedraaid.

De speler die 12 punten heeft, wint het spel. Bij de “einde spel” kaart wint de speler die op dat moment de meeste punten heeft.

Related posts

preloader