Reviews

Bumblebeez speelt… Noctiluca

Noctiluca is een mooi, kleurrijk spel van zeer goede kwaliteit. Het spel is erg strategisch. Welke noctiluca heb je nodig? Welke noctiluca komen bij je tegenspeler(s) terecht als je kiest voor een bepaalde rij? Hoe kan ik zoveel mogelijk van mijn favoriete kleur pakken en in mijn kruiken plaatsen?  Veel keuzes dus om rekening mee te houden.

Wij vinden Noctiluca een erg mooi spel met veel mogelijke strategische keuzes. Een echte aanrader wat ons betreft!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Noctulina zijn glinsterende wezens met geneeskrachtige eigenschappen. Ze zijn te vinden in meren in afgelegen jungles. De spelers gaan zoveel mogelijk van deze noctulina opduiken.

Noctulina is een spel voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent ongeveer een half uur bezig met dit spel. Noctulina is uitgegeven door Z-Man Games.

Het bordspel met daarop het meer wordt op het midden van de tafel gelegd. De noctulina (gekleurde dobbelstenen) worden verdeeld over het bord. In de binnenste ring worden op ieder vak 4 dobbelstenen gelegd en in de buitenste ring 5 dobbelstenen per vak. De 12 witte pionnen worden verdeeld onder alle spelers. Bij een spel met 2 spelers krijgt iedereen 6 pionnen, bij 3 spelers 4 en bij 4 spelers 3.

De scorefiches worden naast het bord gelegd en iedere speler krijgt een favoriet kaart. Op deze kaart staat een kleur. Hou deze kleur voor jezelf. Bij de eindscoretelling krijg je voor iedere dobbelsteen die je hebt gepakt in die kleur een extra punt.

Nu krijgt iedere speler 3 kruikkaarten. Je mag er 2 kiezen en voor je op tafel leggen. De derde kaart gaat terug in de stapel. De overige kruikkaarten worden verdeeld over 4 stapels. Bij iedere stapel wordt de bovenste kaart open gedraaid.

De startspeler mag nu als eerste één van zijn of haar pionnen op een lege oever plaatsen. Je mag nu uit één van de rechte lijnen die op deze over aansluit dobbelstenen kiezen. Kies een waarde tussen 1 en 6. Alle dobbelstenen met deze waarde mag je pakken en op je kruiken plaatsen. Heb je dobbelstenen die je niet op je kruiken kwijt kunt? Dan geef je deze door naar de volgende speler. Deze mag er één uitkiezen en op zijn/haar kruikkaarten leggen. De overige dobbelstenen worden weer doorgegeven naar de volgende speler. Dit gaat zo door tot alle dobbelstenen geplaatst zijn of tot niemand meer dobbelstenen kan plaatsen. De resterende dobbelstenen gaan uit het spel.

Heb je nu een kruik voltooid? De dobbelstenen op de kruik gaan uit het spel. Je pakt de bovenste scorefiche van dezelfde kleur als de kruik en legt deze opzij. Nu mag je van één van de vier stapels een nieuwe kruikkaart kiezen.

De ronde is afgelopen als alle 12 pionnen zijn geplaatst. De pionnen worden weer verdeeld onder de spelers. Alle overgebleven noctiluca worden van het bord gehaald en het bord wordt opnieuw gevuld. Nu kan ronde 2 beginnen.

Als ook in ronde 2 alle 12 pionnen zijn geplaatst, is het spel afgelopen. Nu volgt de puntentelling. Eerst wordt er gekeken naar de scorefiches. De speler die de meerderheid heeft in één van de drie kleuren, ontvangt de overgebleven fiches van die kleur en draait ze om naar de kant met 1 punt. Alle punten van de scorefiches tel je nu op. Ook op sommige kruiken staan bonuspunten die je optelt bij je score. Dan laat je zien welke kleur jouw favoriete kaart heeft. Voor ieder overeenkomend noctiluca vlak in jouw gevulde kruiken krijg je 1 punt. Voor de resterende dobbelstenen die nog in je kruiken liggen, krijg je 1 punt voor iedere twee dobbelstenen. Wie nu de meeste punten heeft, wint Noctiluca.

 

Related posts

preloader