Reviews

Bumblebeez speelt… Dale of Merchants

Dale of Merchants is een heerlijke, vlotte deckbuilder. Doordat je ieder spel andere combinaties van dierenvolken kunt gebruiken, is het spel iedere keer weer anders. Ieder dierenvolk heeft zijn eigen karakter en is compleet anders. Met verschillende actiekaarten kun je elkaar lekker dwars zitten. Bijvoorbeeld door het samenvoegen van kaarten van de spelers en deze opnieuw verdelen. Een gok die je neemt, natuurlijk, maar als je merkt dat je tegenstander goede kaarten in handen heeft, zeker de moeite waard.

Het spel is niet moeilijk uit te leggen/aan te leren en je bent snel bezig met spelen. Met een speeltijd van een half uurtje, is het een heerlijk spel voor tussendoor of om meerdere keren achter elkaar te spelen met andere combinaties van dierenvolken.

Wij zijn in ieder geval heel enthousiast over dit spel!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Dale of Merchants, uitgegeven door Vendetta, is een snelle deckbuilder voor twee tot vier spelers vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer een half uur mee zoet.

In Dale of Merchants vind je zes verschillende dierenvolken met elk 15 kaarten. Uit deze sets kies je er een aantal: het aantal spelers plus één. Dus speel je met drie personen, dan kies je vier dierenvolken waar je mee speelt. Zo is het spel dus iedere keer anders.

Naast de dierenvolken zijn er ook nog rommelkaarten. Rommel wil je natuurlijk niet verkopen, maar kan wel handig zijn om mee te handelen.

Je speelt een handelaar, die nieuwe technieken gebruikt, goederen ruilt en zijn marktkraam vol wil krijgen. De speler die als eerst acht stapels kaarten in oplopende volgorde in zijn kraam legt, wint het spel.

Iedere speler krijgt van elk dierenvolk een kaart met waarde 1. Dan wordt het deck aangevuld tot 10 kaarten met rommelkaarten. Dit is je trekstapel. Aan het begin van het spel, trekt iedere speler 5 kaarten. In de markt komen ook 5 kaarten te liggen. De meest rechtse kaart heeft de kosten die de kaart aangeeft. Iedere kaart links daarvan kost steeds 1 meer dan op de kaart is aangegeven.

De speler die aan de beurt is, mag één actie kiezen en uitvoeren:

– Marktactie: koop een kaart uit de markt. Deze kaart komt in je hand. De kaarten waarmee je betaald, gaan naar je aflegstapel.

– Techniekactie: speel een techniekkaart uit en voer de daarop aangegeven actie uit

– Kraamactie: Leg een stapel neer in je kraam. Deze stapels moeten oplopend zijn, dus je begint met een stapel met waarde 1, daarna waarde 2 enzovoort tot de laatste stapel met waarde 8. Een stapel bestaat uit kaarten uit hetzelfde dierenvolk.

– Voorraadactie: Leg één of meer kaarten af op je aflegstapel.

Sommige kaarten geven je een extra actie. Je kunt dan weer uit bovenstaande vier acties kiezen.

Is je actiefase voorbij, dan ga je verder met de opruimfase:

– Vul je hand aan tot 5 kaarten

– Vul de lege velden op de markt door de kaarten door te schuiven naar rechts en de opkomende veld(en) op links vul je vanuit de trekstapel van de markt.

Zodra een speler zijn of haar achtste stapel in de marktkraam legt, heeft deze speler gewonnen.

Gerelateerde berichten