Reviews

Bumblebeez speelt… Azul, De Ramen van Sintra

Azul, De ramen van Sintra is de opvolger van Azul. Het is een op zichzelf staand spel, dus geen uitbreiding. Het spel is uitgegeven door Next Move. Het is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer 30 tot 45 minuten mee zoet. Het doel van het spel is om de ramen van het Koninklijk Paleis van Sintra te verfraaien met mooie glaspanelen.

Afhankelijk van het aantal spelers, worden er een aantal ronde fabrieksschijven in het midden van de tafel gelegd. Ook het startspelerfiche wordt hier neergelegd. Iedere speler krijgt een paleisbord met acht dubbelzijdige patroonstroken. De patroonstroken leg je willekeurig boven je paleisbord. Iedere speler krijgt bovendien een glaszetterpion. Deze zet je bovenaan de meest linkse patroonstrook. Op het scorebord plaatst iedere speler een scoresteen op het scorespoor en één op het gebroken glas spoor. Op de velden II tm VI van het rondespoor komt een glaspaneel te liggen in één van de vijf kleuren. Op veld I komt een willekeurige kleur steen te liggen. De startspeler mag nu op iedere fabrieksschijf 4 glaspanelen leggen.

Ronde 1 kan nu beginnen. In je beurt heb je twee mogelijkheden: Leg een patroon of Zet je glaszetter terug naar de meest linkse patroonstrook.

Als je kiest voor het leggen van een patroon, mag je alle speelstukken van één kleur van een fabrieksschijf pakken. De andere speelstukken verplaats je naar het midden van de tafel. Of je pakt alle speelstukken van één kleur uit het midden van de tafel. De eerste persoon die speelstukken van het midden pakt, pakt ook de startspelerfiche voor de volgende ronde. Hij of zij zet nu zijn scoresteen op het gebroken glas spoor een plek naar beneden.

Leg nu de gepakte speelstukken op één van je patroonvelden en verplaats je pion ook naar deze strook. Je mag alleen speelstukken op een strook leggen die rechts van je pion ligt. Heb je meer speelstukken van een kleur gepakt dan er velden op de strook zijn? Dan heb je gebroken glas en zet je je scoresteen op het gebroken glas spoor evenveel stappen vooruit als je stenen over hebt.

Is je strook nu nog niet vol? Dan is je beurt voorbij. Is je strook vol? Dan mag je deze scoren. Eerst kijk je of je bonuspunten hebt. Dit doe je door de te kijken of je dezelfde kleur stenen op je strook hebt liggen als de steen die de huidige ronde aangeeft. Je krijgt nu één bonuspunt per steen met dezelfde kleur. De stenen op de strook gaan nu in de glazen toren. Eén van de stenen verplaats je naar het paleisraam onder de strook. Is dit de eerste keer dat je deze strook vol hebt, dan draai je de strook om. Is het de tweede keer, dan gaat de strook uit het spel. Je krijgt nu de punten die onder het raam aangegeven staan en alle punten die aangegeven zijn onder de ramen rechts van jouw raam, als deze één of twee speelstukken bevatten.

Wil of kun je geen speelstukken pakken van de fabriekstegels? Dan kun je er ook voor kiezen je pion weer helemaal terug naar links te verplaatsen. Daarmee is je beurt direct voorbij.

De ronde is afgelopen als alle speelstukken van de fabriekstegels en uit het midden van de tafel op zijn. Alle fabrieksschijven worden nu weer opnieuw gevuld en de volgende ronde begint.

Na 6 rondes is het spel afgelopen en wordt de eindscore bepaald. Iedere speler krijgt 1 punt over elke drie overgebleven speelstukken op de patroonstroken. De punten op het gebroken glas spoor worden van je totaal afgetrokken. Afhankelijk van of je de A of B zijde van het spel speelt, krijg je nu nog punten voor het aantal stenen wat je op je paleisbord hebt verzameld. De speler met de meest punten wint Azul, De Ramen van Sintra.

We horen regelmatig de vraag: Is het spel hetzelfde als de eerste Azul? Dan heeft het voor mij weinig meerwaarde. Azul, De Ramen van Sintra is zeker niet hetzelfde als Azul. Uiteraard is het spelmechanisme met de fabriekstegels hetzelfde, maar verder speelt het spel heel anders. Het leggen van de stenen op je patroonstroken is natuurlijk anders, maar wat vooral de tactiek in het spel anders maakt, is de glaszetterpion. Hiermee geef je jezelf meer mogelijkheden om stenen te plaatsen, maar ook om zelf geen stenen te hoeven pakken of een andere speler te dwingen bepaalde stenen te pakken. Dus heb je Azul al in je bezit of eerder gespeeld? Dan is Azul, De Ramen van Sintra zeker een aanrader om je collectie uit te breiden. Maar ook al je Azul nog nooit gespeeld hebt, is het zeker de moeite waard om dit spel te komen uitproberen bij ons in de winkel.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Related posts

preloader