Reviews

Bumblebeez speelt… Professor Evil en de Toren van Tijd

Wij vinden Professor Evil en de Toren van Tijd een heel leuk, gezellig en spannend spel. Het is niet moeilijk om te leren en snel te gaan spelen. De spelregels zijn niet te lang en duidelijk met veel plaatjes en voorbeelden. Het speelbord ziet er heel mooi uit. In de spelregels wordt het advies gegeven om bij de eerste paar spellen de schatfiches met “55” en eventueel met “30” weg te laten om het spel wat makkelijker te maken. Speel je met onervaren spelers of met jongere kinderen, dan kun je dit inderdaad doen, maar voor wat meer ervaren spelers is dit echt niet nodig.

Na een paar keer spelen blijft het leuk om de uitdaging met Professor Evil aan te gaan. Het spel is dus heel herspeelbaar.

Wat ons betreft een echte aanrader voor iedereen!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

 

Professor Evil heeft een heleboel kostbare schatten gestolen en verborgen in zijn kasteel. Je gaat samen met je medespelers proberen deze schatten terug te halen uit het kasteel. Maar let op voor Professor Evil. Hij probeert de schatten in zijn kluis op te bergen voordat jullie ze gevonden hebben.

Professor Evil en de Toren van Tijd is uitgegeven door White Goblin Games. Het is een coöperatief spel voor twee tot vier spelers vanaf acht jaar en je bent er ongeveer een half uur tot drie kwartier mee bezig.

Op het speelbord zie je het kasteel met daarin een aantal kamers. In het midden staat de klok, die de tijd aangeeft die je nog hebt om een schat veilig te stellen.

Om een schat te kunnen ophalen, moeten er eerst een aantal schakelaars omgezet worden. In elke kamer is er een alarm dat uitgezet moet worden.

Aan het begin van het spel, worden er drie kamerkaarten omgedraaid. In deze drie kamers komen de eerste schatten te liggen met op elk daarvan een gekleurde marker. Op de schattegel staat een aantal minuten. De tweede marker in dezelfde kleur wordt op de klok in het midden van het bord gelegd op de tijd die de schattegel aangeeft. De tijdpion start op XII.

Er zijn vijf verschillende karakters in het spel. Aan het begin van het spel kiest iedere speler een karakter. Ieder karakter heeft een eigen voordeel. De karakterkaart leg je gesloten voor je neer en de bijbehorende kaarten ook.

De speler die aan de beurt is, draait twee kaarten om van zijn of haar trekstapel. Deze leest hij hardop voor. Dan mag je drie acties en één van de twee actiekaarten spelen.

Voor de acties kun je kiezen uit:

– Bewegen: één stap naar een andere kamer is één actie.

– Deur op maken: om een deur open te maken, verwijder je één deurblokje van het bord.

– Schakelaar aan of uit zetten: Om een schakelaar aan of uit te zetten draai je de schakelaar tegel om.

– Een schat redden: Op de schat staat aangegeven welke schakelaars uitgezet moeten worden om bij deze schat te komen. Is dat gelukt en sta je nu in dezelfde kamer als de schat? Dan mag je deze nu in het gedeelte voor geredde schatten leggen. Neem beide gekleurde schijfjes terug. Dan wordt er een nieuwe kamerkaart getrokken en in deze kamer wordt een nieuwe schat gelegd. De gekleurde markeersteen wordt hier op gelegd en de andere wordt weer op de klok gelegd. Op de schatkaart zie je de tijd staan. De markeersteen komt zoveel minuten vanaf de tijdpion op de klok gelegd.

Als je klaar bent met acties uitvoeren, is Professor Evil aan de beurt. Voor Professor Evil gooi je drie dobbelstenen. Eerst kijk je naar de twee witte dobbelstenen. De eerste dobbelsteen geeft aan of Professor Evil 1, 2 of 3 stappen gaat zetten. De tweede dobbelsteen geeft de kleur aan van de deuren die Professor Evil door gaat. In elke kamer waar Professor Evil komt, zet hij de schakelaar weer aan en sluit hij de deuren die geopend zijn. Komt Professor Evil een speler tegen in een kamer? Dan gooit hij die uit het kasteel en zal die speler opnieuw het kasteel in moeten zien te komen. De eerste dobbelsteen kan ook een pijl zijn. Dan gaat de Professor direct naar de kamer met de schat met de kleur die de tweede dobbelsteen aangeeft.  Andere opties die de eerste dobbelsteen geeft zijn vijf en tien minuten. Gooi je deze optie, dan geeft de tweede dobbelsteen aan welke gekleurde schijf vijf of tien minuten tegen de klok in teruggezet moet worden. Minder tijd om de schat te pakken voor de spelers dus. Daarna kijk je naar de zwarte dobbelsteen. Deze geeft één of twee klokken aan. De tijdpion wordt één of twee stappen vooruit gezet.

Passeert of komt de tijdpion bij een gekleurde markeersteen, dan heeft Professor Evil deze schat gevonden en stopt hij die in zijn kluis.

Het spel eindigt als:

De spelers vier schatten redden uit het kasteel van Professor Evil. De spelers winnen dan het spel.

of

Als Professor Evil vier schatten in zijn kluis heeft opgeborgen. Professor Evil wint dan het spel en de spelers verliezen.

 

Related posts

preloader