Reviews

Bumblebeez speelt… De Paleizen van Carrara

De Paleizen van Carrara komt in een indrukwekkende doos met veel spelmaterialen. De spelmaterialen zijn van prima kwaliteit. Vooral de voorwerpen zijn mooi gemaakt. Naast het basisspel, zit er ook gelijk een uitbreiding bij, dat nog meer uitdaging geeft voornamelijk voor het kaartenspoor.

De spelregels zijn uitgebreid, maar wel heel duidelijk. Ben je eenmaal aan het spelen, dan blijkt het spel niet ingewikkeld, maar wel heel tactisch.

De meningen over het spel waren bij ons een beetje verdeeld. Eén van ons vond het spel een beetje saai, maar anderen vonden het zeer tactisch en een mooi spel.

Laat je in ieder geval niet intimideren door de doos en het spelregelboek. Begin met spelen en het spel wordt vanzelf duidelijk.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

 

De Paleizen van Carrara is uitgegeven door White Goblin Games. Het is een spel voor twee tot vier personen vanaf 10 jaar. Je bent er ongeveer een uur mee bezig.

In De Paleizen van Carrara ben je de leider van een Italiaanse adellijke familie. Je hebt van de koning de opdracht gekregen om in de steden prachtige gebouwen te bouwen en te versieren. De koning komt regelmatig kijken hoe de bouw verloopt. De koning deelt extra munten uit om meer bouwstenen of overwinningspunten te kopen.

Als je aan de beurt bent, moet je één van de drie acties kiezen en uitvoeren. Deze acties zijn:

– Bouwstenen kopen

– Gebouw bouwen

– Waardering uitvoeren

Bouwstenen kopen:

Op het speelbord is een draaischijf te zien. Je verplaatst de draaischijf één segment en plaatst bouwstenen uit de zak op de draaischijf. In totaal moeten er 11 bouwstenen op de schijf liggen. Nu mag je zoveel bouwstenen kopen uit één segment als je wilt/kunt. Op de draaischijf zie je bij ieder segment wat de stenen kosten.

Gebouw bouwen:

Op het speelbord liggen negen gebouwen opengedraaid. Kies je voor de actie Gebouw bouwen, dan mag je één van deze gebouwen kiezen, betalen en in je stad op je spelerstableau bouwen. Op de gebouwtegel zie je de bouwkosten afgebeeld staan, het gebouwtype en het voorwerp dat daarbij hoort. Op je spelerstableau zie je zes steden afgebeeld staan met daaronder gekleurde blokjes. Dit geeft aan welke kleuren blokjes je mag gebruiken om de bouwkosten van het gebouw te betalen. In Lerici mag je bijvoorbeeld alle kleuren blokjes gebruiken. In Lucca mag je alleen betalen met wit, geel en rood.

Waardering uitvoeren:

Iedere speler heeft zes waarderingspionnen. Je kunt dus maximaal zes keer deze actie uitvoeren. Bij de waardering ontvang je munten, overwinningspunten en voorwerpen.

Je kunt er voor kiezen om een gebouwtype of steden te waarderen.

Kies je ervoor om een gebouwtype te waarderen, dan moet je minimaal één gebouw van dit type bezitten. Je krijgt nu voor elk gebouw dat je bezit de bouwkosten x het aantal overwinningspunten of munten wat in de stad aangegeven staat waarin het gebouw ligt.

Kies je voor het waarderen van een stad, dan moet er aan twee voorwaarden voldaan worden: de stad mag nog niet eerder gewaardeerd zijn en je moet minimaal twee (in Livorno, Pisa of Lucca) of drie (in Viareggio, Massa of Lerici) gebouwen hebben gebouwd.

Tel nu de bouwkosten van alle gebouwen in de gekozen stad op. Zoveel overwinningspunten of munten ontvang je nu. Je krijgt ook voor elk gewaardeerd gebouw één bijbehorend voorwerp.

Het spel is afgelopen als het laatste gebouw van het speelbord wordt gepakt en gebouwd of als een speler aangeeft dat hij aan de drie voorwaarden op het kaartenspoor voldoet.

Op het kaartenspoor vind je drie standaard voorwaarden: Waardeer 4x, Verzamel voorwerpen en Som van de bouwkosten. Bij het spel vind je extra kaarten, zodat je de voorwaarden kunt veranderen of willekeurig kiezen.

Nu worden alle overwinningspunten geteld. De speler met de meeste punten wint De Paleizen van Carrara.

Related posts

preloader