Reviews

Bumblebeez speelt… Cacao

Cacao is een heel leuk tegellegspel met veel tactiek. Ga je voor zoveel mogelijk punten op je dorpsbord? Of ga je zoveel mogelijk cacao verbouwen en voor een zo goed mogelijke prijs verkopen? Een beetje geluk met welke oerwoudtegels eerst in het spel komen, speelt hier wel mee. Hoe draai je je stamledentegel om zoveel mogelijk voordeel te krijgen en hoe leg je oerwoudtegels aan om er zelf zoveel mogelijk voordeel van te hebben en de andere spelers zo weinig mogelijk.

Alles bij elkaar een heerlijk, tactisch spel. Het materiaal is van prima kwaliteit. De cacaobonen zijn van hout. Erg leuk gemaakt. De plaatjes op de oerwoudtegels zijn duidelijk en spreken voor zich nadat je één keer het overzicht hebt doorgelezen.

Dit spel is dus naar onze mening een aanrader voor een heel breed publiek.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

In Cacao ben je een stamhoofd dat cacao verbouwt en verhandelt. Cacao wordt gezien als de Vruchten van de Goden.

Cacao is uitgegeven door White Goblin Games. Het is een spel voor 2 tot 4 personen vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer 45 minuten mee zoet.

Cacao is geen moeilijk spel om te leren of uit te leggen. De spelregels zijn duidelijk beschreven met veel afbeeldingen ter verduidelijking. Er is een los overzicht van wat de oerwoudtegels doen. Maar na één keer spelen weet je die en heb je het overzicht niet meer nodig. De plaatjes op de tegels zijn voor iedereen duidelijk.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk cacao te verbouwen en te verkopen.

Iedere speler heeft een stapel stamledentegels in zijn of haar kleur en een dorpsbord met waterdrager. Op de stamledentegels zie je poppetjes afgebeeld staan aan de zijkanten. Dit zijn je stamleden. Zij zorgen voor je inkomsten en verkopen. Op het dorpsbord zie je een rivier met punten erlangs. Aan het begin van het spel, plaats je de waterdrager op -10. Aan jou nu de taak om zo ver mogelijk te komen op dit spoor en punten te verdienen. Ook zie je vijf cacaobonen afgebeeld staan. Hier kun je je voorraad cacao bewaren. Je kunt dus nooit meer dan vijf cacaobonen opslaan.

De voorraad oerwoudvelden komt gesloten op tafel te liggen. Twee tegels worden omgedraaid en open op tafel gelegd. Dit is het aanbod.

Iedere speler trekt drie tegels van zijn of haar stamledentegels. Dit zijn je handkaarten.

Er komen twee starttegels op tafel te liggen. Ze worden diagonaal aan elkaar gelegd. Een stamledentegel komt altijd tegen een oerwoudtegel te liggen en andersom. Dus nooit een stamledentegel tegen een stamledentegel of een oerwoudtegel tegen een oerwoudtegel. Zo ontstaat er uiteindelijk een soort schaakbord van tegels.

Er zijn zes verschillende oerwoudtegels:

– Plantage: per stamlid krijg je hiervoor 1 of 2 cacaobonen

– Markt: per stamlid mag je hier een cacaoboon verkopen voor het aangegeven bedrag

– Goudmijn: per stamlid krijg je hier het aangegeven bedrag

– Water: per stamlid mag je een stap vooruit op het waterveld

– Cultusplaats: per stamlid krijg je hier een zonfiche. Je kunt er maximaal drie opslaan op je dorpsbord. Deze zonfiches kun je gebruiken om een tegel op één van je andere tegels te leggen. Gebruik je ze niet? Dan zijn ze één goud waard aan het einde van het spel.

– Tempel: de speler die aan het einde van het spel hier de meeste stamleden heeft, krijgt zes goud. De speler met de tweede plaats krijgt drie goud.

De speler die aan de beurt is, legt een stamledentegel aan op het bestaande veld op tafel. Als er door het leggen van een stamledentegel een oerwoudveld ontstaat (minimaal twee randen van stamledentegels bij elkaar), moet de speler een oerwoudtegel plaatsen. Deze mag je kiezen uit de voorraad. Nu ga je de oerwoudactie(s) uitvoeren. Hiervoor kijk je naar het aantal stamleden wat grenst aan een oerwoudtegel. Zo vaak mag je de actie uitvoeren. Als er een nieuwe oerwoudtegel is geplaatst, activeert deze tegel ook voor de andere spelers die stamleden aan deze tegel hebben liggen.

Het spel is afgelopen als iedereen al zijn of haar stamledentegels neer heeft gelegd.

Ondertussen is ook de uitbreiding Chocolatl uitgebracht door White Goblin Games. Deze uitbreiding heeft vier nieuwe elementen: chocolade, landkaart, hutten en bewatering. Je kunt kiezen om één element toe te voegen aan het spel of allemaal. Je kunt bijvoorbeeld cacaobonen ruilen tegen chocolade en deze verkopen op de nieuwe markten om nog meer geld te verdienen.

Related posts

preloader