Reviews

Bumblebeez speelt… Hellas

Wij vonden Hellas een verrassend leuk en goed spel. In eerste instantie vonden we het er een beetje saai uitzien. Het bord ziet er niet echt interessant uit als het leeg is. Eenmaal begonnen aan het spel, bleek het bord toch erg tactische mogelijkheden te bieden en kwam er een interessant spel naar voren. Vooral het sluiten van mijnen en het openen van nieuwe mijnen verandert je strategie. Heb je net een mooie stad opgebouwd bij een mijn die veel oplevert, dan kan het zomaar zijn dat er ineens niets meer te halen valt. Dit kan zelfs door komen doordat je zelf een nieuwe mijntegel moet plaatsen.

Hellas is dus zeker een spel dat je uit moet komen proberen in onze winkel!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Hellas speelt zich af in het jaar 480 voor Christus. In het oude Griekenland. De Grieken hebben een lange periode van strijd gehad en keren nu huiswaarts. Hier moeten ze hun eigen land opbouwen naar wat wij nu kennen als de klassieke Griekse beschaving.

Hellas is uitgegeven door White Goblin Games. Het is een spel voor 2 tot 4 personen vanaf 10 jaar. Je bent er 45 tot 60 minuten zoet mee.

Het doel van het spel is het bouwen van dorpen en steden. Bouw deze dorpen en steden strategisch aan mijnen om marmer uit de mijn te kunnen delven en zo je stad weer te ontwikkelen.

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een zichtscherm, 12 huizen, 3 paleizen, 3 pleinen en 1 scoreschijfje in zijn of haar kleur. Daarnaast krijgt iedere speler, afhankelijk van het aantal speler, een aantal paarse actieblokjes en marmerblokjes en -schijfjes.

Als je aan de beurt bent, kies je een actie. Er zijn twee soorten acties:

– Acties die door alle spelers gedaan mogen worden

– Acties die alleen gedaan worden door de speler die aan de beurt is

Op het spelbord vind je het actiespoor. Hierop zie je een aantal verschillende acties. Van sommige acties zijn er meerdere. De acties waaruit je kunt kiezen zijn:

– Bouw een huis. Als de actieve speler deze actie kiest, mogen alle spelers een huis bouwen.

– Bouw een huis en/of plein. Ook deze actie geldt voor alle spelers.

– Bouw een paleis. Deze actie geldt  ook weer voor alle spelers.

– Delf marmer. Ieder speler krijgt marmer voor alle huizen die grenzen aan een actieve mijn.

– Bouw een tempel. Deze actie is alleen voor de actieve speler. Er zijn verschillende acties met verschillende kosten. Je mag nu pilaren plaatsen op een tempelplaats. Daarnaast ontvang je een ring die aan het eind van het spel punten oplevert.

– Bouw een standbeeld. Alleen de actieve speler mag dit doen.

– Wil je geen actie kiezen? Dan kun je er ook voor kiezen om 3 marmer uit de algemene voorraad te pakken.

Tijdens het spel zijn er altijd maar drie mijnen actief. Als een speler kiest voor de actie Delf marmer, dan worden er tot vier nieuwe mijntegels getrokken. Als het cijfer op de mijntegel hoger is dan die van een bestaande mijntegel, dan mag je deze daar boven op leggen. Is het cijfer lager, dan wordt er met deze tegel een nieuwe mijn geopend. De mijn met het hoogste cijfer wordt gesloten. De huizen die aan deze gesloten mijn liggen, leveren dus geen marmer meer op bij de volgende actie Delf marmer.

Een ronde eindigt als alle spelers hun actieblokjes gebruikt hebben. Alle actieblokjes worden van de actievelden gehaald en opnieuw verdeeld.

Het spel eindigt na drie ronden. Na de derde ronde worden de punten toegekend voor:

– De grootste eigen stad. Iedere speler krijgt één punt voor alle huizen, pleinen en paleizen in zijn of haar grootste stad.

– Tempel. Iedere speler krijgt punten voor elke stad die aan één of meer tempels grenst. Je krijgt dan het aantal punten gelijk aan het aantal pilaren in de tempel.

– Standbeelden. Iedere stad die grenst aan een standbeeld krijgt drie punten.

– Ringen. Iedere ring is 2 punten waard. De speler met de meeste ringen, krijgt 3 punten extra.

– Marmer. Voor iedere 5 marmer die je over hebt, krijg je één punt.

De speler die nu de meeste punten heeft, wint het spel.

Related posts

preloader