Reviews

Bumblebeez speelt… Nine Worlds

Nine Worlds is een prachtig spel. Het speelbord is heel mooi en de speelstenen zijn van goede kwaliteit. De spelerskaarten en overzichtskaarten zijn wel heel dun en moet je dus goed in de doos leggen om te voorkomen dat ze kreuken. Bij dit spel komt weinig geluk kijken. Alles is gericht op je strategie en het inzetten van je actiepunten. Het spel is vooral leuk met meer spelers. Hoe meer spelers, hoe lastiger het is om werelden te controleren. Met twee spelers zit je elkaar een beetje weinig in de weg. Er is wel een variant voor twee spelers, waarin iedere speler met twee helden speelt. Dat maakt het wel iets leuker. De handleiding en overzichtskaarten zijn in het Engels en Duits. Is dit moeilijk voor je? Dan geven we je graag een Nederlandse vertaling van de belangrijkste punten.

Hou je van veel strategie in een mooi, thematisch spel? Dan is dit zeker een aanrader voor jou. Wij geven dit spel in ieder geval een hele dikke voldoende.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Nine Worlds is een zeer strategisch spel, waarin je probeert de leider te worden in alle negen werelden. Het is een spel voor 2 tot 6 spelers vanaf 12 jaar. De speelduur hangt af van hoeveel rondes je speelt. Dit kan variëren van 30 minuten tot 2 uur.

Medusa Games is een kleine, Engelse uitgever. Naast Medusa hebben zo ook The Great Fire of Londen 1666 en Tinker Taler uitgegeven. Ze werken nu hard aan hun vierde spel Magnificent Flying Machines.

De negen werelden zijn gebaseerd op Noorse en Anglo-Germaanse mythes. De spelers zijn helden, koningen of goden van deze werelden. Je leidt je leger in het gevecht om de controle over alle negen werelden. De werelden hebben hun eigen krachten die je kunt gebruiken als je heerst over de wereld.

Op het speelbord zie je de negen werelden als grote cirkels. Om de werelden heen loopt het scorespoor en het rondespoor. In de hoeken vind je Helheim (de Hel) en Valhalla (de Hemel). Er zijn negen verschillende helden, met bijbehorende avatar en stenen die je leger voorstellen.

Aan het begin van het spel, zet je je avatar op de wereld in jouw kleur. Je leger komt in de reservepool. Afhankelijk van het aantal spelers en het aantal rondes wat je wil gaan spelen, heb je iedere beurt maximaal 8 actiepunten. Deze punten kun je gebruiken om:

– Stenen te verplaatsen vanuit je reserve naar je spelerskaart (1 AP)

– Stenen te verplaatsen vanuit je spelerskaart naar de wereld waar je avatar staat (1 AP)

– Stenen te verplaatsen naar een naastgelegen wereld (1 AP)

– Je avatar te verplaatsen naar een naastgelegen wereld (1 AP)

– Stenen uit Helheim te verplaatsen naar je reserve (1 AP)

– Stenen te verplaatsen vanuit je spelerskaart naar een andere wereld (2 AP)

– Stenen van een andere speler verplaatsen naar een naastgelegen wereld (2 AP)

– De avatar van een andere speler verplaatsen naar een naastgelegen wereld (2 AP)

– Stenen van een andere speler naar Helheim verbannen (3 AP)

Nadat alle spelers al hun acties hebben uitgevoerd, ga je door naar de “World Powers” fase. Bij iedere wereld wordt er gekeken naar hoeveel stenen er liggen. Liggen er in een wereld 5 of meer stenen, dan komt er een gevecht. Iedere speler die er stenen heeft liggen, haalt om de beurt een steen weg, tot dat er nog 5 stenen over zijn. Wie nu de meeste stenen hier heeft liggen, beheerst deze wereld en mag gebruik maken van de kracht van deze wereld. Heb je tijdens het gevecht de meerderheid? Dan gaan de weggehaalde stenen niet naar je reserve, maar naar Valhalla.

Nadat alle gevechten in alle negen werelden zijn gespeeld, komt de Valhalla fase. Alle stenen die hierin liggen, worden nu terug naar de thuiswereld van de speler verplaatst. Je scoort 2 punten per steen die uit Valhalla komt.

Aan het einde van de derde, zesde en negende ronde is er een score fase. Na deze fase kun je er voor kiezen om door te spelen of het spel te stoppen.

Je score wordt bepaald door:

– Stenen in je reserve zijn niets waard

– Voor iedere steen op je speelkaart: 1 punt

– Voor iedere steen ergens in de negen werelden: 2 punten

– Voor iedere wereld waar je samen met een andere speler heerst: 3 punten

– Voor iedere wereld die je controleert: 5 punten

– Voor iedere wereld waar je een of meer stenen hebt: 1 punt

– Voor iedere steen in Helheim: 2 punten

Aan het einde van het spel, na 3, 6 of 9 ronden, wint de speler met de meeste punten.

Related posts

preloader