Reviews

Bumblebeez speelt… Luxor

De kwaliteit van het spel is heel goed. De spelregels zijn duidelijk en overzichtelijk. Het thema van de Egyptische tombe is in het hele spel mooi doorgevoerd.

Luxor is een heel leuk spel voor het hele gezin, maar ook voor ervaren, tactische spelers. Het spel is niet moeilijk om te leren en uit te leggen. Maar er zit wel veel diepgang in. Vooral het spelen van de kaarten die op volgorde moeten blijven, brengt veel tactiek met zich mee.

Een minpuntje vond ik dat je wel snel door de trekstapel heen bent en dan de aflegstapel weer moet schudden. Het voordeel daar weer bij, is dat ook de horuskaarten op de aflegstapel terecht komen en je dus kans hebt om deze weer te trekken uit de geschudde trekstapel.

Eén van mijn medespelers vond het jammer dat er geen mogelijkheden zijn om nog een tweede actie te mogen doen, maar naar mijn mening zou dit te veel voordeel opleveren als dit wel zou kunnen.

Luxor is een veelzijdig spel voor een zeer grote groep. Dus zeker het proberen waard!

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Klik hier om het spel te bestellen.

Durf jij de legendarische Tempel van Luxor te gaan verkennen? Met je avonturiers ga je de tempel verkennen, schatten verzamelen en proberen de grafkamer van de farao te bereiken.

Luxor is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. Je bent er ongeveer 45 minuten mee zoet.

Luxor is genomineerd voor Spiel des Jahres 2018.

Iedere speler heeft 5 avonturiers. 2 avonturiers staan aan het begin van het spel op de trap die de tombe in gaat. De andere 3 avonturiers liggen te wachten tot ze in het spel komen. Als je met één van je avonturiers langs een inactieve avonturier loopt, komt deze in het spel en start op de trap.

Luxor is geen race naar de finish. Het gaat er om dat je zoveel mogelijk schattegels verzameld. De tombe van de farao bereiken is natuurlijk wel het doel, want daar liggen ook nog punten op je te wachten. Maar wil je wel snel in de grafkamer komen of wil je zoveel mogelijk schatten verzamelen?

In Luxor kun je op verschillende manieren schatten verzamelen. Allereerst kan dit door te zorgen dat je voldoende avonturiers op een schattegel te krijgen, zodat je de schat op kan graven en de punten ontvangen. Maar wat is er nog onder de schattegel te vinden? Je kunt ook punten verzamelen door scarabeeën en sleutels te sparen en op de meest waardevolle kamers te eindigen.

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel 5 kaarten. Deze mag je nu op een volgorde doen die je zelf kiest. Vanaf de start van het spel mag je de volgorde niet meer veranderen en mag je alleen de meest rechtse of linkse kaart spelen. Op de kaarten vind je nummers. Dit is het aantal stappen dat je één van je avonturiers kunt verplaatsen.

In je beurt begin je met het spelen van een kaart en daarmee het verplaatsen van één van je avonturiers. Daarna voer je de actie uit van de tegel waarop je terecht komt. Dit kan een schattegel zijn. Heb je evenveel avonturiers op de schattegel staan, als deze aangeeft? Dan is de schattegel voor jou en ontvang je de overwinningspunten. Onder sommige schattegels vind je een symbool. Als dit het geval is, pak je een tempeltegel met hetzelfde symbool en leg je deze in de plaats van de schattegel. De avonturiers die later op deze tegel komen, halen hier meestal een voordeel uit, zoals een scarabee, een jokertegel of een horuskaart.

Naast schattegels kun je ook terecht komen op osiristegels. Kom je op deze tegel terecht, dan mag je meteen het aantal stappen vooruit wat deze tegel aangeeft. Als laatste zijn er horustegels. Kom je op een horustegel, dan mag je kiezen of je een sleutel pakt of een horuskaart. Horuskaarten komen tussen je handkaarten en geven vaak ruimere mogelijkheden om je avonturiers te verzetten. Bijvoorbeeld je mag een avonturier 1 tot 3 stappen verzetten. Sleutels heb je nodig om in de grafkamer van de farao te kunnen komen en ze leveren punten op aan het eind van het spel.

Heb je aan het eind van je beurt minder dan 5 kaarten in je hand? Dan mag je een kaart pakken en deze in het midden van je handkaarten steken.

Het spel is afgelopen als er 2 avonturiers in de grafkamer van de farao zijn aangekomen.

Nu worden de punten geteld. Je krijgt punten voor:

– de locatie waar je avonturiers zijn geëindigd

– de sarcofagen die je hebt verzameld

– de sleutels die je hebt verzameld

– sets van 3 schattegels (eventueel compleet gemaakt met jokers-schattegels)

– de scarabeeën die je hebt verzameld

De speler met de meeste punten is de winnaar van Luxor.

Related posts

preloader