Reviews

Bumblebeez speelt… Caverna: Het Duel

Ik vind Caverna: Het Duel een van de leukste twee-spelerspellen die ik gespeeld heb. Het zal bij ons zeker vaak op tafel komen. Vaak vind ik spellen voor twee spelers te makkelijk, te klein en te snel afgelopen. Dit spel is zeker niet te makkelijk. Je moet echt goed nadenken over je strategie, vooral hoe je je grotten inricht en of je wel de juiste muren hebt staan. Het spel is natuurlijk wel veel compacter als het “grote” Caverna. Ik mis zeker de dieren, maar het voelt zeker niet klein aan. Er blijven meer dan genoeg keuzes over die gemaakt moeten worden. Het vervangen van losse goederen voor een spoor waarop je de goederen voorraad bij houdt, vind ik heel handig. Alles bij elkaar ben ik dus heel erg positief over Caverna: Het Duel. Een zeer dikke voldoende dus.

Er is een demoversie van dit spel in onze winkel aanwezig, dus wil je het zelf uitproberen? Kom gezellig langs!

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Kom het halen in onze winkel of bestel het dan snel hiernaast.

Zoals ik al zei, is dit een compactere versie van het spel Caverna. Het is lang niet zo uitgebreid en als je het grote spel gespeeld hebt, zul je een aantal dingen missen, zoals de dieren en de landbouw, maar er zitten ook nieuwe onderdelen in. Hierdoor is het zeker geen slap aftreksel van het grote spel.

Opzet van het spel

Iedere speler krijgt een grottableau en 6 goederenfiches. Er zijn 12 actietegels. Aan het begin van het spel liggen er 5 open. Iedere ronde komt er een actietegel bij, waardoor je mogelijkheden groter worden. Daarnaast zijn er 24 kamertegels in het spel. Aan het begin van het spel komen er op ieder tableau 9 van deze tegels gesloten te liggen. De rest van de tegels worden open op tafel gelegd. Een nieuw onderdeel van het spelmateriaal zijn de muren. Die kun je tussen je kamers bouwen en zijn zeker niet onbelangrijk!

Je goederenvoorraad hou je bij op het spoor op je tableau.

Spelverloop

Het spel duurt 8 ronden. In iedere ronde speel je 3 fasen:

  1. Nieuwe actie: Aan het begin van iedere ronde wordt de meest linkse gedekte actietegel omgedraaid.
  2. Actiefase: De speler die aan de beurt is, kiest een actietegel en legt deze voor zich neer. De speler voert de actie meteen uit. De actie kan zijn het uitgraven van een grot, het inrichten van een grot, het activeren van een of meer kamers, een muur bouwen of een combinatie van deze acties. Het aantal actietegels dat mag worden gepakt, verschilt in het de loop van het spel. In het begin zijn dit er twee per persoon. Dit loopt op naar 4 aan het einde van het spel.
  3. Einde van een ronde: Als iedere speler 2, 3 of 4 keer (afhankelijk van de ronde) aan de beurt is geweest, worden alle actietegels teruggelegd op het actietableau. De startspelerfiche wordt aan de andere speler gegeven en de volgende ronde begint.
Extra spelregels

Nieuw voor Caverna is het bouwen van muren en de manier van inrichten van een grot. Op de kamertegels staat aangegeven tussen welke muren de kamer moet komen. Dit kan variëren van 1 tot 4 muren. Er mogen ook niet meer muren staan dan aangegeven op de kamertegel. Dit geeft dus een leuk puzzelelement aan het spel. Allereerst bepalen waar je muren moet bouwen, zodat je daarna de grot kan inrichten met de kamer die jij wil. Het kan dan natuurlijk gebeuren dat je tegenstander net die kamer voor je neus wegkaapt of de actietegel. Strategisch denken, niet laten merken aan je tegenstander wat je plannen zijn en een beetje geluk met de beschikbare acties en kamers spelen allemaal mee in dit spel.

Einde van het spel

Na 8 ronden is het spel afgelopen. Nu wordt de eindscore bepaalt. Dit doe je door de overwinningspunten op de gebouwde kamers op te tellen. Goud is ook nog 1 punt per stuk waard. Wie in totaal het hoogste aantal punten heeft wint het spel.

Related posts

preloader