Reviews

Bumblebeez speelt…Dynasties: Verdeel en Heers

Dynasties is een spel van Matthias Cramer, uitgegeven door White Goblin Games. Het is een spel voor 3 tot 5 personen vanaf 12 jaar. Je bent er ongeveer 90 minuten mee bezig.

Dynasties is erg mooi vormgegeven. De doos ziet er heel aantrekkelijk uit en het speelbord is mooi en kleurrijk. De spelregels zijn duidelijk en handig opgeschreven. Vooral de pagina’s over de voorbereiding werken heel handig doordat je, door de pijlen te volgen, als vanzelf het spel opzet. Het spel heeft een goede spelmechaniek wat je niet heel vaak tegenkomt. Speel je met drie spelers? Dan is het spel leuk, maar het spel wordt beter met 4 of 5 spelers. Je wordt dan gedwongen om meer vooruit te kijken en je acties aan te passen op andere spelers. Dus verdeel & heers en bouw zo je dynastie op.

Heb je na het lezen van deze review zin gekregen om het spel te spelen? Hieronder kun je het spel direct bestellen.

Als speler kruip je in de rol van een vorstenhuis dat zijn invloed in Europa wil vergroten door diplomatie en handel. “Diplomatie” betekent in dit geval in de eerste plaats de eigen familieleden zo gunstig mogelijk te plaatsen en te laten trouwen. Net als in de handel profiteren beide partners in bijna gelijke mate van deze relaties.

De eerste keer dat ik het spel opzette, was ik wel even het overzicht kwijt. Het speelbord is erg mooi gemaakt, maar wel erg druk. Gelukkig biedt de handleiding een duidelijk overzicht. Volg de peilen van blokje naar blokje en het opzetten van het spel wordt al snel duidelijk.

Eenmaal opgezet, wijst het spelverloop zich redelijk vanzelf. Er zijn eigenlijk vijf acties: Handelen, het plaatsen van een vorst of vorstin, adel inzetten en speciale acties uitvoeren. De gebruikte icoontjes en de kosten zijn duidelijk weergegeven op de diverse kaarten en locaties. Het geldende betaalmiddel in het spel zijn goederen. Hiervoor worden gekleurde blokjes gebruikt. Om deze te krijgen, zul je moeten handelen. Dit doe je door een van jouw familieleden hiernaar toe te sturen op het spelbord. Dan heb je de gunfactor van een andere speler nodig. Als een tweede speler ook wil handelen, zet hij/zij ook een familielid op het desbetreffende schip. Daarna mag 1 speler de goederen verdelen. De andere speler mag kiezen welk deel hij/zij wil hebben. Dit doet me erg denken aan het verdelen van iets lekkers bij kinderen: Het ene kind mag het lekkers verdelen, het andere kind mag kiezen. Zo voorkom je discussie over wie het grootste stuk heeft. Het kind wat het lekkers verdeelt zal er natuurlijk voor zorgen dat het andere kind niet een groter stuk kan kiezen. In het spel worden er 5 blokjes goederen verdeeld. Hier komt dus zeker tactiek bij kijken: Wat wil ik zelf graag hebben en wat offer ik daarvoor op?

Hetzelfde spelsysteem wordt gebruikt bij de huwelijken. Om invloed te krijgen in een gebied, zul je vorsten en/of vorstinnen moeten plaatsen in de steden. Om hiermee punten te verdienen, zul je moeten trouwen met een familielid van de tegenstander. Bij een bruiloft wordt er gegooid met 3 dobbelstenen die punten, goederen, kinderen of andere voordelen op kunnen leveren. Een van de spelers gooit met de 3 dobbelstenen en verdeeld deze. De andere speler mag nu kiezen welk deel van de bruidsschat hij/zij kiest.

Zijn je kaarten op of kun je geen acties meer uitvoeren? Dan moet je passen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Allereerst door een speciale actie te gebruiken. Je kunt hiermee de meest voordelige beschikbare paspositie verkrijgen zonder daarvoor te hoeven betalen. Je hebt ook de mogelijkheid om een goede positie te bemachtigen door te betalen voor het passen. Heb je de juiste goederen niet? Ook dan kun je passen, alleen is dan de kans groot dat je verder achteraan komt te staan. De positie die je kunt bemachtigen bij het passen is belangrijk aan het einde van de ronde. Wanneer iedereen heeft gepast, mag iedereen een actie kiezen die een voordeel oplevert. Dit gaat in de volgorde waarin de familieleden op het passpoor zijn gezet.

Het spel bestaat uit drie ronden. Aan het eind van elke ronde worden er overgebleven goederen verdeeld als daar nog familieleden staan, punten gegeven voor alleenstaande vorsten en vorstinnen en kunnen er waarderingskaarten gespeeld worden om extra overwinningspunten te scoren.

Bij de eindtelling na drie ronden worden er punten toegekend op basis van het aantal familieleden in elk land. Het is dus van groot belang om meerderheden te hebben.

Related posts

preloader